Πυροσβεστικά αεροπλάνα από τη Χιλή και τη Ρωσία στον Αμαζόνιο

Πυροσβεστικά αεροπλάνα από τη Χιλή και τη Ρωσία στον Αμαζόνιο

Οι φλόγες εξακολουθούν να κατακαίνε το τροπικό δάσος σε Βραζιλία και Βολιβία

Η Χιλή θα στείλει τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη για να συμβάλλουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών, που κατακαίνε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία, με χρηματοδότηση που υποσχέθηκαν να προσφέρουν οι χώρες της G7, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Ο αρχηγός του Κράτους της Χιλής, που έχει μετατραπεί στον συντονιστή της βοήθειας της G7 για τον Αμαζόνιο, αφού προσκλήθηκε και παρέστη στη σύνοδο της ομάδας των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη στο Μπιαρίτς της Γαλλίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, εξήγησε πως έχει ήδη έλθει σε επαφή με τις κυβερνήσεις της Παραγουάης, της Βραζιλίας, του Περού, της Κολομβίας και της Βολιβίας για «να ενημερωθεί για τις ανάγκες τους και να συντονίσει τη βοήθεια».

Άλλωστε «η Χιλή προσφέρει ήδη τη βοήθειά της με ένα αεροσκάφος AT8, ικανό να μεταφέρει 3.000 λίτρα [νερό] ανά πτήση», που ανέπτυξε αυτή την εβδομάδα στην Παραγουάη, διευκρίνισε ο Πινιέρα σε εκπροσώπους του Τύπου. Αν και το τροπικό δάσος του Αμαζονίου δεν εκτείνεται ως την Παραγουάη, η χώρα αυτή πλήττεται το τελευταίο διάστημα από εκτεταμένες πυρκαγιές.

«Σύντομα, θα στείλουμε τέσσερα παρόμοια αεροσκάφη στη Βραζιλία. Επίσης προσφέραμε τη βοήθειά μας στη Βολιβία», συνέχισε ο συντηρητικός πρόεδρος της Χιλής. «Θα τα κάνουμε όλα αυτά χάρη στη χρηματοδότηση των χωρών της G7», δηλαδή των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Καναδά, και «χωρίς να παραμελούμε τις δικές μας ανάγκες ως προς τον αγώνα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», διαβεβαίωσε ο Πινιέρα.

Ο χιλιανός πρόεδρος, ο οποίος επέστρεψε στη Λατινική Αμερική την Τετάρτη, συναντήθηκε την ίδια ημέρα στην Μπραζίλια με τον βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος υφίσταται έντονη διεθνή πίεση εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο έχει χειριστεί τις πυρκαγιές στην Αμαζονία.

Ο Μπολσονάρου ερίζει, ότι η Γερμανία και η Γαλλία αποπειράθηκαν να «αγοράσουν» τον Αμαζόνιο, να καταστρατηγήσουν την εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας. Επί τρεις ημέρες ο Μπολσονάρου απαιτούσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έκρινε πως το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας στον Αμαζόνιο είναι ανοικτό και κατηγόρησε τον ακροδεξιό βραζιλιάνο πρόεδρο πως είπε «ψέματα» όταν έκανε δεσμεύσεις για την προστασία του τροπικού δάσους, να ανακαλέσει τις «προσβολές» του.

Δεν αποδέχθηκε τη βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων που δεσμεύθηκε να προσφέρει άμεσα η G7 για τον Αμαζόνιο, θέτοντας ως προϋπόθεση γι’ αυτό τη συγγνώμη και την ανάκληση των δηλώσεων του Εμανουέλ Μακρόν.

Στη Βολιβία ένα ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Il-76

Εν τω μεταξύ, ένα Ρωσικό στρατηγικό μεταγωγικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 αναμένεται στη Βολιβία την επόμενη εβδομάδα, για να συμμετάσχει τις προσπάθειες που καταβάλλονται στη χώρα, για την κατάσβεση των τεράστιων διαστάσεων δασικών πυρκαγιών, όπως δήλωσε ο Βολιβιανός πρόεδρος Έβο Μοράλες.

«Σε τέσσερις ως πέντε ημέρες, ένα αεροσκάφος Il-76, ικανό να μεταφέρει 50.000 λίτρα νερού, θα φθάσει από τη Ρωσία», ενημέρωσε ο Μοράλες κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του. Πρόσθεσε ότι «η Βολιβία θα καλύψει μόνο το επιχειρησιακό κόστος» για τη συνεισφορά του στις προσπάθειες πυρόσβεσης.

Η Βολιβία είναι ανάμεσα στις χώρες όπου μαίνονται οι πυρκαγιές που κατακαίνε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου τις τελευταίες εβδομάδες. Η χώρα έχει κινητοποιήσει πάνω από 4.000 πυροσβέστες, στρατιωτικούς, αεροσκάφη, ελικόπτερα και άλλα μέσα.