Συγκυβέρνηση του Κινήματος Πέντε Αστέρων με την κεντροαριστερά στην Ιταλία

Συγκυβέρνηση του Κινήματος Πέντε Αστέρων με την κεντροαριστερά στην Ιταλία

Τα δύο κόμματα συμφώνησαν στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό

Το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) κατέληξε σε πολιτική συμφωνία με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, με επικεφαλής τον απερχόμενο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία «συνιστά εγγύηση» για το M5S, είπε ο ηγέτης του, επικρίνοντας τον πρώην σύμμαχό του, τον ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, επειδή στις 8 Αυγούστου διέλυσε τον μεταξύ τους κυβερνητικό συνασπισμό.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, ανακοίνωσε στον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζο Ματαρέλα,, ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού σε συνεργασία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ματαρέλα, ο Τζινγκαρέτι είπε στους δημοσιογράφους, ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι επίσης έτοιμο να αποδεχτεί τον υποψήφιο του M5S για την πρωθυπουργία, δηλαδή τον απερχόμενο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Μάλιστα, νεότερη ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε, ότι ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα κάλεσε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο το πρωί της Πέμπτης στις 9.30, τοπική ώρα (10.30 ώρα Ελλάδας), όπως έγινε γνωστό απόψε από έναν αξιωματούχο της ιταλικής προεδρίας.