Το τάνκερ που απειλεί να μπλέξει την Ελλάδα στην αμερικανοϊρανική διένεξη

Το τάνκερ που απειλεί να μπλέξει την Ελλάδα στην αμερικανοϊρανική διένεξη

Δείτε που βρίσκεται αυτή την στιγμή το ADRIAN DARYA 1 που έχει δηλώσει σαν προορισμό την Καλαμάτα

«Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα για την κατάπλευσή του. Θα το διαχειριστούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών» είπε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το πως θα διαχειριστεί η Ελλάδα το θέμα του πετρελαιοφόρου GRACE 1 που από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του μετονομάστηκε σε ADRIAN DARYA 1.

Η υπόθεση εξελίσσεται σε διπλωματικό θρίλερ με το ρωσικό «Sputnik» να μεταδίδει ότι ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε την Αθήνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό τάνκερ, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Συρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

Να θυμίσουμε πως η Βρετανία συνέλαβε το δεξαμενόπλοιο τον Ιούλιο κοντά στο Γιβραλτάρ με την υποψία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, στενή σύμμαχο του Ιράν, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό οδήγησε στην ενίσχυση των εντάσεων στις οδούς της διεθνούς ναυσιπλοΐας για τη μεταφορά του πετρελαίου μέσω του Κόλπου.

Το τάνκερ, απέπλευσε από το Γιβραλτάρ στις 19 Αυγούστου. Σύμφωνα με τα δεδομένα του marinetraffic που παρακολουθεί την ναυσιπλοΐα, το σκάφος κατευθύνεται προς την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή το τάνκερ βρισκόταν το πρωί της Τρίτης στα ανοιχτά του Ουαχράν της Αλγερίας και εκινείτω με χαμηλή ταχύτητα

Η Ουάσινγκτον αποπειράθηκε να θέσει υπό κράτηση το τάνκες με το αιτιολογικό ότι έχει σχέσεις με το σώμα των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, το οποίο έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Στο μεταξύ, ανώτερος ιρανός κοινοβουλευτικός φέρεται να δήλωσε πως η κρίση στις σχέσεις του Ιράν με τη Βρετανία, στο πλαίσιο της οποίας η Τεχεράνη συνέλαβε τον περασμένο μήνα ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Βρετανίας, δεν θα τερματισθεί μέχρι το τάνκερ να φθάσει στον προορισμό του.

Γεγονός είναι πως η κατάσταση περιπλέκει τα πράγματα για την Ελλάδα καθώς από την μία η Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξαν ποτέ, κάτι που βοηθά την Αθήνα απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας στη Ανατολική Μεσόγειο και από την άλλη οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ιράν είναι καλές και σίγουρα η Αθήνα δεν επιθυμεί να επιφέρει σε αυτές πλήγμα.

Δείτε εδώ που βρίσκεται το τάνκερ με ιρανική σημαία αυτή την στιγμή

(Πηγή φωτογραφίας: marinetraffic.com)