Τα πολεμικά πλοία της Κύπρου «ακονίζουν» τις ικανότητές τους

Τα πολεμικά πλοία της Κύπρου «ακονίζουν» τις ικανότητές τους

Κοινή άσκηση με φρεγάτα και αρματαγωγό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού - Έντονη η παρουσία ελληνικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο

Έντονη αν και σε γενικές γραμμές «αθόρυβη» είναι η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Κύπρου και της ανατολικής Μεσογείου γενικότερα.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Πέρα από την κοινή άσκηση με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Γαλλία στην οποία συμμετείχε η φρεγάτα «Αιγαίο» μεταξύ 4 με 8 Αυγούστου και την κοινή άσκηση με την Αίγυπτο στην οποία συμμετείχε πρόσφατα η φρεγάτα «Ύδρα» στο πλαίσιο του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) της Ελλάδας, υπήρξε άσκηση και με τις ναυτικές δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς.

Συγκεκριμένα η φρεγάτα «Ύδρα» και το Αρματαγωγό «Ρόδος» στο πλαίσιο του θερινού ταξιδιού με την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων συμμετείχε σε κοινή άσκηση με τα σκάφη της Ναυτικής Διοίκησης της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου νότια του κόλπου της Λεμεσού.

Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης της Κύπρου «Ιωαννίδης» και τα Παράκτια Περιπολικά «Τσομάκης και «Αμμόχωστος» να αναπτύξουν την διαλειτουργικότητα και την συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης σε διάφορους τομείς ναυτικής συνεργασίας περιλάμβανε Σχηματισμούς – Προχωρητικούς Ελιγμούς, Ασκήσεις Διοικητικής Μέριμνας (Γυμνάσιο Ταχυδρομείου), καθώς και την αντιμετώπιση Ασύμμετρων Απειλών στο ναυτικό περιβάλλον.

Η σύσκεψη για την προετοιμασία της άσκησης πραγματοποιήθηκε επί της φρεγάτας «Ύδρα», στο λιμάνι της Λεμεσού όπου κατέπλευσαν τα Πλοία του ΠΝ, στα οποία επιβαίνουν οι Ναυτικοί Δόκιμοι 1ης, 2ης και 3ης Τάξης της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Οι Ελληνοκύπριοι ΝΔ και των τριών Τάξεων ανέρχονται συνολικά στους 22.