Συγκλονίζει η διπλή τραγωδία στις ΗΠΑ

Συγκλονίζει η διπλή τραγωδία στις ΗΠΑ

30 νεκροί μέσα σε λίγες ώρες

Δύο επιθέσεις ενόπλων σε δύο πόλεις μέσα σε 13 ώρες στοίχισαν τη ζωή σε 29 ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Τι συνέβη;

Το Σάββατο το πρωί στο Ελ Πάσο, στην Πολιτεία του Τέξας, πολύ κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, νεαρός οπλισμένος με τουφέκι εφόδου άνοιξε πυρ στο πάρκινγκ και μέσα σε πολυκατάστημα Walmart, που προτιμά η κοινότητα των ισπανόφωνων, σκοτώνοντας 20 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 26. Παραδόθηκε και έχει προφυλακιστεί.

Δεκατρείς ώρες αργότερα, στο Ντέιτον της Πολιτείας του Οχάιο, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, νεαρός άνοιξε πυρ σε συνοικία του κέντρου της πόλης γεμάτη κόσμο, περί τη μία το πρωί, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας όλους 27. Ο δράστης, που χρησιμοποίησε επίσης τουφέκι εφόδου και είχε γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας, είχε μαζί του κι άλλα πυρομαχικά και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Σκοτώθηκε πριν συμπληρωθεί ένα λεπτό από τη στιγμή που άνοιξε πυρ, από αστυνομικούς που περιπολούσαν.

Ποιοι είναι οι δράστες;

Στο Ελ Πάσο, δράστης είναι λευκός άνδρας 21 ετών από το Άλεν, κοντά στο Ντάλας, εννέα ώρες με το αυτοκίνητο από τον τόπο του εγκλήματος. Σύμφωνα με ΜΜΕ, ονομάζεται Πάτρικ Κρούσιους. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες κατά συρροή και από πρόθεση με επιβαρυντικές περιστάσεις, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν καταστήσει σαφές ότι θα ζητήσουν να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Στο Ντέιτον, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν ο Κόνορ Μπετς, λευκός άνδρας 24 ετών. Η αδελφή του Μέγκαν Μπετς είναι ανάμεσα στα θύματα.

Ποια ήταν τα κίνητρά τους;

Στο Ελ Πάσο η αστυνομία υποψιάζεται πως το κίνητρο ήταν το ρατσιστικό μίσος και χειρίζεται την υπόθεση ως μια ενέργεια «εγχώριας τρομοκρατίας». Διενεργεί έρευνα για το «μανιφέστο» που αποδίδεται στον δράστη και καταγγέλλει την «εισβολή των ισπανόφωνων στο Τέξας».

Στο Οχάιο, ο αρχηγός της αστυνομίας Ρίτσαρντ Μπίελ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε υπόθεση για τα κίνητρα του νεαρού. «Δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες σε αυτό το στάδιο για να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα που θέτει όλος ο κόσμος: “γιατί;”», είπε όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ποια ήταν τα θύματα;

Μεταξύ των θυμάτων της σφαγής στο Ελ Πάσο, τα στοιχεία των οποίων δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα πριν ειδοποιηθούν οι οικογένειές τους, συγκαταλέγονται έξι πολίτες του Μεξικού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ήταν ηλικίας από 2 ως 82 ετών. Μια γυναίκα 25 ετών σκοτώθηκε για να προστατεύσει το μωρό της, δύο μηνών, δήλωσε η αδελφή της.

Στο Οχάιο, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των εννέα θυμάτων του δράστη, που ήταν πέντε άνδρες και τέσσερις γυναίκες. Ανάμεσά τους έξι ήταν αφροαμερικανοί και τρεις λευκοί. Το νεότερο θύμα, η αδελφή του δράστη, ήταν 22 ετών, το γηραιότερο ήταν 57 ετών. Η επίθεση διήρκεσε πολύ λίγο. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με τις αρχές, ο απολογισμός της θα μπορούσε να είναι πολύ πιο βαρύς. Είναι «δύσκολο να φανταστεί κανείς» ότι ο δράστης επέλεξε εσκεμμένα όλα τα θύματά του, σημείωσε αστυνομικός.