Βυθισμένη στο πένθος η Αμερική: Τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγες ώρες, σε Τέξας και Οχάιο

Βυθισμένη στο πένθος η Αμερική: Τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγες ώρες, σε Τέξας και Οχάιο

Οι δυο ένοπλες επιθέσεις που σκόρπισαν τον θάνατό

Βυθισμένη στο πένθος είναι η Αμερική μετά τα δυο «χτυπήματα» που στέρησαν τη ζωή σε τριάντα ανθρώπους μέσα σε λίγες ώρες.

Τέξας και Οχάιο «βάφτηκαν» κόκκινα από το αίμα μετά από τις ένοπλες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Στη πρώτη επίθεση που έγινε στο Ελ Πάσο του Τέξας, ένας νεαρός μόλις 21 χρόνων κρατώντας το όπλο του έσπειρε τον τρόμο και τον θάνατο σε πολυκατάστημα όταν άνοιξε πυρ. Ο Πάτρικ Κρούσιους, όπως αναφέρουν το όνομα του ορισμένα ΜΜΕ, είναι κάτοικος προαστίου του Ντάλας και πριν στερήσει τη ζωή σε είκοσι ανθρώπους που είχαν πάει ανυποψίαστοι να κάνουν τα ψώνια τους, είχε ποστάρει ένα μανιφέστο τεσσάρων σελίδων στο διαδίκτυο με το οποίο καθιστούσε σαφές ότι επρόκειτο για «έγκλημα μίσους».

Η δεύτερη επίθεση έγινε στο Οχάιο και ο δράστης εξουδετερώθηκε σε λιγότερο από ένα λεπτό όπως υποστήριξε υποστήριξε η δήμαρχος του Ντέιτον, αφού πρώτα σκότωσε δέκα ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 26.

Μέχρι στιγμής οι αρχές δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για το κίνητρο της ένοπλης αυτής επίθεσης η οποία πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Όρεγκον του Οχάιο, που είναι γνωστή για τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματά της.

Συγκλονισμένη είναι και η διεθνής γνώμη από το «ματωμένο» Σαββατοκύριακο των ΗΠΑ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε σήμερα τις επιθέσεις κατά «ανυπεράσπιστων ανθρώπων» μιλώντας σε χιλιάδες πιστούς και τουρίστες στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και τόνισε: «ότι βρίσκεται πνευματικά κοντά στα θύματα, στους τραυματισμένους και στις οικογένειες που επηρεάζονται από τις επιθέσεις».

Συλλυπητήρια στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ απέστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος εξέφρασε βαθύτατη θλίψη και αποτροπιασμό.

Ανακοίνωσή για την τραγωδία των ΗΠΑ εξέδωσε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος.

Evidence markers rest on the street at the scene of a mass shooting Sunday, Aug. 4, 2019, in Dayton, Ohio. Several people in Ohio have been killed in the second mass shooting in the U.S. in less than 24 hours, and the suspected shooter is also deceased, police said. (AP Photo/John Minchillo)

Ο Παναγιώτατος καταδίκασε απερίφραστα κάθε πράξη μίσους, φυλετικού, θρησκευτικού ή κοινωνικού, αλλά και κάθε μορφή βίας και φονταμενταλισμού, από όπου και αν αυτές προέρχονται. Το μίσος και η βία, επεσήμανε, προκαλούν πολύ πόνο και φόβο, ενίοτε δε είναι η αιτία περαιτέρω πράξεων βίας με τη μορφή της εκδίκησης. Απέναντι σε αυτό το διογκούμενο, επικίνδυνο και αιματηρό φαινόμενο, σημειώνει, κάθε άνθρωπος καλής θελήσεως οφείλει να προβάλλει ισχυρή πνευματική αντίσταση. Κάλεσε δε όλους να εργαστούν, μέσω του διαλόγου και σε πνεύμα αλληλοσεβασμού, για τη διαφύλαξη του αγαθού της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας, ενάντια σε πρακτικές που ενισχύουν το φόβο και τον διχασμό της κοινωνίας.