Δεν θα υπάρξει ανταλλαγή δεξαμενοπλοίων, λέει το Λονδίνο στην Τεχεράνη

Δεν θα υπάρξει ανταλλαγή δεξαμενοπλοίων, λέει το Λονδίνο στην Τεχεράνη

«Δεν πρόκειται να ανταλλάξουμε ένα πλοίο που συνελήφθη νόμιμα με ένα πλοίο που συνελήφθη παρανόμως»

Η Βρετανία απέκλεισε σήμερα την περίπτωση ανταλλαγής του ιρανικού τάνκερ που έχει συλληφθεί στο Γιβραλτάρ με το βρετανικής σημαίας δεξαμενόπλοιο που συνέλαβαν ιρανικές δυνάμεις στον Κόλπο.

«Δεν θα κάνουμε παζάρια: εάν πρόσωπα ή κράτη έχουν προχωρήσει σε σύλληψη βρετανικής-σημαίας (σκάφους), τότε πρέπει να τηρηθεί το κράτος δικαίου και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Μπανγκόκ.

«Δεν πρόκειται να ανταλλάξουμε ένα πλοίο που συνελήφθη νόμιμα με ένα πλοίο που συνελήφθη παρανόμως: δεν είναι αυτός τρόπος για να γίνει αποδεκτό το Ιράν», δήλωσε. «Άρα, φοβάμαι πως τέτοιου είδους ανταλλαγή ή παζάρι ή συσχετισμός δεν είναι στο τραπέζι».

Η ένταση μεταξύ του Ιράν και της Βρετανίας κλιμακώθηκε από τότε που ιρανικές δυνάμεις συνέλαβαν ένα βρετανικής σημαίας δεξαμενόπλοιο τον προηγούμενο μήνα. Αυτό συνέβη αφού βρετανικές δυνάμεις συνέλαβαν ιρανικό πετρελαιοφόρο κοντά στο Γιβραλτάρ, με την κατηγορία ότι παραβιάστηκαν οι κυρώσεις για τη Συρία.