Η Τουρκία επιταχύνει την κατασκευή του δικού της μαχητικού, θα είναι έτοιμο το 2025

Η Τουρκία επιταχύνει την κατασκευή του δικού της μαχητικού, θα είναι έτοιμο το 2025

«Είμαστε σε επαφή με φίλες και αδελφές χώρες για να μας βοηθήσουν σε αυτό» - Του χρόνου η δεύτερη παράδοση S-400

Απάντηση με… δικό της μαχητικό TFX δίνει η Τουρκία στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση Τραμπ να μη δώσει πολεμικά αεροσκάφη F-35 στην Άγκυρα.  Σύμφωνα με το sigmalive, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο, TGRT, γίνονται προσπάθειες να είναι έτοιμο το τουρκικό μαχητικό το 2025, αντί για το 2026, ενώ μέχρι τότε η Άγκυρα έχει σκοπό να χτυπήσει την πόρτα και άλλων χωρών για αγορά νέας γενιάς πολεμικών αεροσκαφών.

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ εκτίμησε ότι η Τουρκία έφερε εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις της και ότι δεν υπάρχει νομική βάση για έξοδο της χώρας του από το πρόγραμμα, «αλλά οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται με μία λογική "έτσι το θέλω κι έτσι θα γίνει". Είναι μια απόφαση που δεν ταιριάζει σε εταίρους», σχολίασε ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας, ο οποίος υποστήριξε πάντως ότι η εταιρική σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ στο πρόγραμμα F-35 συνεχίζεται, παρά το γεγονός πως σήμερα επέστρεψαν στην χώρα οι τούρκοι πιλότοι και οι τεχνικοί που είχαν μεταβεί στην Αριζόνα για να εκπαιδευτούν στο αμερικανικό στελθ.

Θα χτυπήσουμε άλλες πόρτες...

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ είπε πάντως πως η Τουρκία ήδη εξετάζει εναλλακτικές για μαχητικά. «Αν δεν μας αφήσουν άλλη επιλογή, φυσικά και θα δοκιμάσουμε να χτυπήσουμε άλλες πόρτες και ήδη το έχουμε κάνει, το κάνουμε και πάντα θα υπάρχουν εναλλακτικές στο θέμα αυτό. Η Τουρκία δεν πρόκειται να βρεθεί σε αδιέξοδο, όπως δεν έχει βρεθεί ποτέ».

Παράλληλα, όμως, η Τουρκία επιταχύνει και το πρόγραμμα παραγωγής του εθνικού της μαχητικού για να είναι έτοιμο ένα χρόνο νωρίτερα από τον προγραμματισμένο.

«Προσπαθούμε να είναι έτοιμο το 2025, αντί το 2026. Είμαστε σε επαφή με φίλες και αδελφές χώρες για να μας βοηθήσουν σε αυτό», είπε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, ενώ προανήγγειλε ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές, όπως π.χ. ο κινητήρας του τουρκικού μαχητικού να είναι κι αυτός εγχώριας παραγωγής. (σ.σ. Η Τουρκία προσπαθεί να αγοράσει Rolls Royce μηχανές για το μαχητικό της, αλλά η Αγγλία μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί θετικά, όπως παραπονέθηκε πρόσφατα ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν).

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ ήταν ρεαλιστής πάντως. «Δεν ονειροβατούμε σχετικά με το πρόγραμμα του εθνικού μας μαχητικού (MMU)», είπε, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα συμβουλεύεται για το θέμα της υλοποίηση του νέου της εξοπλιστικού σχεδίου και την κορυφαία αεροναυπηγική βρετανική εταιρεία BAE systems.

Του χρόνου η δεύτερη παράδοση S-400

Αναφορικά με το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα, το πρώτο σκέλος του οποίου έχει παραδοθεί στην Τουρκία, ο επικεφαλής της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας αποκάλυψε ότι η δεύτερη φάση της παράδοσης των S-400 θα ξεκινήσει του χρόνου, ενώ διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι ο χειρισμός του συστήματος ανήκει αποκλειστικά στα χέρια της Τουρκίας. «Το σύστημα δεν θα μπορεί να κάνει κάτι που η Τουρκία δεν θέλει. Το επιχείρημα ότι οι S-400 δεν έχουν τη δυνατότητα να αποτρέπουν βαλλιστικούς πυραύλους είναι ψευδές. Τα S-400 διαθέτουν δυνατότητα αποτροπής βαλλιστικών πυραύλων. Αυτά τα βλήματα δεν είναι ένα είδος μόνο. Κάθε σύστημα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και δυνατότητες», δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ.