Οριστικό τέλος των F-35 για την Τουρκία, επιστρέφουν οι πιλότοι που εκπαιδεύονταν στις ΗΠΑ

Οριστικό τέλος των F-35 για την Τουρκία, επιστρέφουν οι πιλότοι που εκπαιδεύονταν στις ΗΠΑ

Στην Αριζόνα των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται η αεροπορική βάση των F-35, είχαν σταλεί μέχρι σήμερα συνολικά 6 Τούρκοι πιλότοι και 43 άτομα τεχνικό προσωπικό

Σήμερα επιστρέφουν στην Τουρκία όλοι οι πιλότοι και το τεχνικό προσωπικό, που εκπαιδεύονταν στις ΗΠΑ πάνω στα μαχητικά F-35, ενώ μία πρώτη ομάδα με τεχνικό προσωπικό έχει ήδη καταφτάσει στη χώρα, σύμφωνα με το κανάλι CNN Türk.

Σύμφωνα με το sigmalive, μετά την αναστολή της συμφωνίας πώλησης στην Τουρκία των αμερικανικών μαχητικών, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας με επιστολή του προς τον Χουλουσί Ακάρ στις αρχές Ιουνίου είχε δώσει διορία στους Τούρκους πιλότους, που εκπαιδεύονταν στην Αριζόνα εδώ κι ένα χρόνο, να εγκαταλείψουν την Αμερική μέχρι τις 31 Ιουλίου. Επομένως, όλα, και τα 30 άτομα προσωπικό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που βρίσκονταν στις ΗΠΑ, είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν μέχρι σήμερα 31 Ιουλίου στην Τουρκία.

Στην Αριζόνα των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται η αεροπορική βάση των F-35, είχαν σταλεί μέχρι σήμερα συνολικά 6 Τούρκοι πιλότοι και 43 άτομα τεχνικό προσωπικό για εκπαίδευση πάνω στα αμερικανικά μαχητικά. Μέχρι το 2020, οπότε θα ολοκληρώνονταν η εκπαίδευση, θα αποστέλλονταν στις ΗΠΑ συνολικά 13 πιλότοι και 333 άτομα προσωπικό.

Η Τουρκία επιμένει πάντως ότι ακόμη δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για την καταγγελία της σύμβασης από τις ΗΠΑ και ότι οι συνομιλίες σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο συνεχίζονται. Πηγές στην Άγκυρα επισημαίνουν ωστόσο ότι μετά την επιστροφή των πιλότων, θα ακολουθήσει η αναστολή της παραγωγής των εξαρτημάτων που κατασκευάζονται στην Τουρκία για τα F-35, ως (πρώην) εταίρος του προγράμματος. Οι τουρκικές εταιρείες θα παραδώσουν τα τελευταία εξαρτήματα των F-35 στις ΗΠΑ το Μάρτιο 2020.

(φωτογραφία αρχείου)

Παρακαλούμε περιμένετε ...