Το Τόκιο ετοιμάζεται να ανακοινώσει ότι αφαιρεί τη Νότια Κορέα από τη «λευκή λίστα»

Το Τόκιο ετοιμάζεται να ανακοινώσει ότι αφαιρεί τη Νότια Κορέα από τη «λευκή λίστα»

Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή έπειτα από 21 ημέρες

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ετοιμάζεται να εγκρίνει την αφαίρεση ήδη από τη 2α Αυγούστου της Νότιας Κορέας από τη λεγόμενη λευκή λίστα των κρατών στα οποία εφαρμόζονται οι ελάχιστοι δυνατοί εμπορικοί περιορισμοί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo σήμερα.

Η κίνηση ακολουθεί την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών στις εξαγωγές στη Νότια Κορέα υλών και ενδιάμεσων αγαθών που αξιοποιούνται για την παραγωγή ημιαγωγών και οθονών, συμπεριλαμβανομένων οθονών κινητών τηλεφώνων, που ενδέχεται να πλήξουν μεγάλες νοτιοκορεάτικες εταιρείες όπως η Samsung.

Αφού ανακοινωθεί επίσημα η αφαίρεση της Νότιας Κορέας από τον κατάλογο, η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή έπειτα από 21 ημέρες, κατά τις πληροφορίες του Κιόντο.

Ερωτηθείς σχετικά με την είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο, ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα διαβεβαίωσε πάντως κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη κάτι για το χρονοδιάγραμμα.

Η περίοδος δημόσιας διαβούλευσης στην Ιαπωνία τερματίστηκε προχθές Τετάρτη. Η Σεούλ διαμαρτύρεται έντονα για το σχέδιο της κυβέρνησης του Σίνζο Άμπε, διαμηνύοντας ότι θα υπονομεύσει τη διμερή συνεργασία τους στα πεδία της οικονομίας και της ασφάλειας και τις εμπορικές συναλλαγές τους.

Ο ιαπωνικός κατάλογος κρατών στα οποία εφαρμόζονται οι ελάχιστοι δυνατοί εμπορικοί περιορισμοί συμπεριλαμβάνει 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.