Επιμένει το Ιράν για το δεξαμενόπλοιο: Αγνόησε σήμα κινδύνου και ήταν κενό φορτίου

Επιμένει το Ιράν για το δεξαμενόπλοιο: Αγνόησε σήμα κινδύνου και ήταν κενό φορτίου

Οι Φιλιππίνες παρακολουθούν τις εξελίξεις – Και νέα καταδίκη από το Μπαχρέιν

Το Ιράν οδήγησε το δεξαμενόπλοιο υπό βρετανική σημαία που κατέλαβε στο Στενό του Χορμούζ στο κοντινό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, με το πλήρωμα του να παραμένει εντός του δεξαμενόπλοιου, ενώ διεξάγεται έρευνα για το ατύχημα που συνέβη, με την εμπλοκή ενός ιρανικού αλιευτικού σκάφους, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το δεξαμενόπλοιο Stena Impero συγκρούστηκε με το ιρανικό αλιευτικό, ενώ αγνόησε το σήμα κινδύνου που του είχε στείλει το ιρανικό σκάφος, όπως μετέδωσε το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τον υπεύθυνο της λιμενικής αρχής στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα όσα μετάδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA επικαλούμενο τον ίδιο υπεύθυνο, το τάνκερ ήταν κενό φορτίου.

Τα 23 μέλη του πληρώματος του πλοίου είναι ενδεχόμενο να καταθέσουν για τεχνικά ζητήματα, πρόσθεσε ο Αλαχμοράντ Αφιφιπούρ. «Αν κριθεί απαραίτητο και μετά από αίτημα των δικαστικών αρχών, το πλήρωμα ενδέχεται να καταθέσει για τεχνικά θέματα,» μετέδωσε το πρακτορείο ISNA επικαλούμενο τον Αφιφιπούρ.

Το θέμα του δεξαμενόπλοιου παρακολουθούν στενά πολλές χώρες όπως οι Φιλιππίνες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ζήτησε την απελευθέρωση ενός ναυτικού που κατάγεται από τις Φιλιππίνες και συγκαταλέγεται μεταξύ των 23 μελών του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου Stena Impero το οποίο είναι αγκυροβολημένο σήμερα στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς.

«Ο πρεσβευτής μας στο Ιράν, Φρεντ Σάντος επικοινωνεί με τις ιρανικές αρχές επιζητώντας διαβεβαιώσεις ότι ο ναύτης από τις Φιλιππίνες, είναι ασφαλής κι ότι θα απελευθερωθεί σύντομα,» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ στις Φιλιππίνες.

Όμως και το Μπαχρέιν «καταδίκασε δυναμικά» την κατάσχεση του βρετανικού δεξαμενόπλοιου Stena Impero από το Ιράν στο Στενό του Χορμούζ, ζητώντας από την Τεχεράνη την άμεση απελευθέρωσή του πλοίου.

Το Μπαχρέιν που αποτελεί την βάση του Πέμπτου Αμερικανικού Ναυτικού Στόλου, παρότρυνε το Ιράν να σταματήσει τις «ανεύθυνες» ενέργειες του, με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών.

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι κατάσχεσε το βρετανικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο έπλεε με πορεία προς ένα λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας και ξαφνικά άλλαξε πορεία εντός του στομίου του Περσικού Κόλπου.