Ακάρ: Δεν αλλάζει ο στρατηγικός προσανατολισμός της Τουρκίας για τους S-400

Ακάρ: Δεν αλλάζει ο στρατηγικός προσανατολισμός της Τουρκίας για τους S-400

«H επιδείνωση των σχέσεων Άγκυρας-Ουάσιγκτον δεν εξυπηρετεί καμία χώρα»

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε απόψε ότι «ανέβαλε επ' αόριστον» την ενημέρωση που επρόκειτο να κάνουν κορυφαίοι αμυντικοί αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους για την παραλαβή από την Τουρκία του προηγμένου ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 30 λεπτών με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ με τον οποίο συζήτησε την αγορά αυτή, μετέδωσε απόψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο Ακάρ είπε στον Έσπερ ότι η τουρκική κυβέρνηση αξιολογεί ακόμη την προσφορά να αγοράσει το αμερικανικό αμυντικό σύστημα Patriot. Ο Τούρκος υπουργός επέμεινε επίσης ότι η αγορά των S-400 δεν σημαίνει, κατά κανένα τρόπο, ότι η Άγκυρα αλλάζει στον στρατηγικό προσανατολισμό της. Πρόσθεσε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν εξυπηρετεί ούτε τις δύο χώρες, ούτε το ΝΑΤΟ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο αναφέρεται επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι μια αμερικανική στρατιωτική ομάδα θα σταλεί κατεπειγόντως στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητηθεί η δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στη Συρία.