Χωρίς πλοία υποστήριξης το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στην Καρπασία

Χωρίς πλοία υποστήριξης το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στην Καρπασία

Η Ολλανδική εταιρεία διαβεβαιώνει ότι τα πλοία της έμειναν στη Σελεύκεια

Χωρίς πλοία τεχνικής υποστήριξης βρίσκεται ουσιαστικά στην Καρπασία το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», όπως αναφέρει δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

«Γνωρίζουμε τις πολιτικές ευαισθησίες μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου σε σχέση με την τοποθεσία γεώτρησης του Γιαβούζ και γι’ αυτό τα πλοία μας δεν θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις του (Γιαβούζ) σε κυπριακά ύδατα», ήταν η απάντηση της μητρικής ολλανδικής εταιρείας «Vroon Offshore Services», ιδιοκτήτριας εταιρείας των πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων VOS PRIME, VOS PRINCE στην εφημερίδα. Πρόκειται για τα δύο από τα τρία πλοία υποστήριξης που αναφέρονται στην παράνομη τουρκική Navtex για τη γεώτρηση του Γιαβούζ στον στόχο «Καρπασία-1» (Karpaz-1) στο λεγόμενο «τεμάχιο Ε» των κατεχομένων, εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απάντηση του εκπροσώπου της «Vroon Offshore Services» ήταν ξεκάθαρη, ότι τα πλοία της βρίσκονται μεν στο λιμάνι της Σελεύκειας, αλλά δεν θα ακολουθήσουν το Γιαβούζ, από τη στιγμή που αυτό θα επιχειρήσει παράνομα σε κυπριακά ύδατα. Η εφημερίδα απευθύνθηκε με ανάλογα ερωτήματα, σε σχέση με το αν θα υποστηρίζουν την παράνομη δραστηριότητα του Γιαβούζ στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και στην εταιρεία που σύμφωνα με την τουρκική Navtex, διαθέτει το τρίτο πλοίο υποστήριξης, το POSH SINCERO. Πρόκειται για την PACC Offshore Services με έδρα τη Σιγκαπούρη, που μέχρι και αργά χθες δεν είχε απαντήσει στα ερωτήματα της εφημερίδας.

Η απάντηση της «Vroon Offshore Services» φέρνει προφανώς νέα εμπόδια στην Τουρκία για την πραγματοποίηση –τουλάχιστον μέσα στα επόμενα 24ωρα– του χρονοδιαγράμματος γεώτρησης με το Γιαβούζ. Υπενθυμίζεται, ότι στην παράνομη γεώτρηση με το Φατίχ, δυτικά της Πάφου, η Τουρκία συμφώνησε τελικά να αγοράσει τα τρία πλοία υποστήριξης της νορβηγικής Siem.

Για την εξυπηρέτηση της γεώτρησης στα ανοικτά της Καρπασίας, η Τουρκία μετέφερε τις αναγκαίες λιμενικές υποδομές από το λιμάνι της Αττάλειας, όπου εγκαταστάθηκαν στις αρχές περασμένου Μαΐου, ανατολικότερα και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Σελεύκειας. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν μονάδα παραγωγής λάσπης που χρησιμοποιείται ως λιπαντικό στη γεώτρηση, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους συντήρησης του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται.

Λόγω της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υποστήριξης, από το περασμένο Σάββατο χρειάστηκαν νέες ρυθμίσεις για το γεωτρύπανο Φατίχ, που πραγματοποιεί παράνομη γεώτρηση δυτικά της Πάφου. Η αύξηση της απόστασης μεταξύ βάσης υποστήριξης και Φατίχ, ενεργοποίησε από το Σάββατο για πρώτη φορά την πτήση ελικοπτέρου από την Αττάλεια προς το τουρκικό γεωτρύπανο δυτικά της Πάφου, για μεταφορά του προσωπικού που μέχρι τώρα γινόταν με τα πλοία υποστήριξης.

Το σημείο που δηλώθηκε μέσω της παράνομης τουρκικής Navtex ότι θα γίνει η γεώτρηση από το Γιαβούζ, βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νότια των ακτών του Αποστόλου Αντρέα. Πρόκειται για θαλάσσια περιοχή 14 τετρ. χλμ. ενώ προβλέπεται ότι η γεώτρηση θα συνεχιστεί μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Το τουρκικό γεωτρύπανο έφτασε στην περιοχή χθες τα ξημερώματα, ενώ αργά χθες το απόγευμα το Yavuz προχώρησε σε διορθωτική κίνηση, μετακινούμενο βορειότερα κατά 500 μέτρα περίπου από το αρχικό σημείο που είχε σταθεροποιηθεί.

Στο σημείο του στόχου «Καρπασία-1» (Karpaz-1) το θαλάσσιο βάθος είναι περίπου 950 μέτρα, ενώ ο «στόχος» της γεώτρησης είναι σε βάθος της τάξης των 1.000 μέτρων κάτω από τον βυθό. Δηλαδή πρόκειται για συνολικό βάθος 2.000 μέτρων, έναντι των 4.500-5.000 που έγιναν μέχρι τώρα όλες οι γεωτρήσεις στην περιοχή. Στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή η Τουρκία διεξήγαγε παράνομες σεισμογραφικές έρευνες με το Μπαρμπαρός την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2017.

Πρόκειται για το λεγόμενο «τεμάχιο Ε», που εντελώς παράνομα και χωρίς καμία νομική βάση η Τουρκία ως κατοχική δύναμη ανέθεσε το 2011 για έρευνες και γεωτρήσεις στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO). Σημειώνεται, ότι πρόκειται για περιοχή που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει επίσημα χαρακτηρίσει ως ΑΟΖ λόγω των προβλημάτων στην απέναντι χώρα, τη Συρία. Ωστόσο, η θέση του Γιαβούζ βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που δείχνει και την παραβίαση της κυριαρχίας εκ μέρους της Τουρκίας.