Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία το Βατικανό ήρε διπλωματική ασυλία

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία το Βατικανό ήρε διπλωματική ασυλία

Σε βάρος του πρεσβευτή της Αγίας Έδρας, στη Γαλλία διεξάγεται έρευνα για σεξουαλική επίθεση

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του Βατικανού, η Αγία Έδρα ήρε την διπλωματική ασυλία του πρεσβευτή της στη Γαλλία, του Λουίτζι Βεντούρα, σε βάρος του οποίου διεξάγεται έρευνα με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης.

Τον αποστολικό νούντσιο έχουν καταγγείλει τουλάχιστον τέσσερις άνδρες στη Γαλλία και από αυτούς οι τρεις τον κατηγορούν για ανάρμοστα αγγίγματα. Ο 74χρονος επίσκοπος είχε καταθέσει στην αστυνομία στις αρχές Απριλίου. Στα τέλη Μαΐου ήρθε σε αντιπαράθεση με ορισμένους από τους καταγγέλλοντες και αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση.

Νωρίτερα σήμερα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα το Βατικανό επιβεβαίωσε ότι θα άρει τη διπλωματική ασυλία του Βεντούρα προκειμένου να δικαστεί. Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκαν σήμερα και οι εισαγγελικές αρχές.

"Πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο, σύμφωνο και με την εκπεφρασμένη βούληση του ίδιου του νούντσιου, από την έναρξη αυτής της υπόθεσης, να συνεργαστεί πλήρωσε με τις αρμόδιες, γαλλικές δικαστικές αρχές", εξήγησε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η Αγία Έδρα. Όπως εξήγησε, ανέμενε να ολοκληρωθεί προηγουμένως η προκαταρκτική έρευνα, ώστε να προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια.

Ο Βεντούρα, διπλωμάτης καριέρας στο Βατικανό, κατέχει τη θέση του αποστολικού νούντσιου στη Γαλλία από το 2009. Είναι αρμόδιος για τις σχέσεις της Αγίας Έδρας με τις γαλλικές αρχές από τη μία και με τους Γάλλους επισκόπους από την άλλη. Λόγω της ιδιότητάς του, είχε διπλωματική ασυλία και δεν μπορούσε να διωχθεί ποινικά. Η άρση της συνιστά ιστορική απόφαση για εν ενεργεία νούντσιο.

Τον Ιούνιο του 2018 ένας σύμβουλος της διπλωματικής αντιπροσωπείας του Βατικανού στις ΗΠΑ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών για κατοχή και διάδοση υλικού παιδικής πορνογραφίας από δικαστήριο της Αγίας Έδρας. Το Βατικανό τον είχε ανακαλέσει χωρίς να δώσει συνέχεια στο αίτημα της Ουάσινγκτον να αρθεί η διπλωματική ασυλία του. Το 2013 εξάλλου το Βατικανό ανακάλεσε κατεπειγόντως από τη Δομινικανή Δημοκρατία έναν Πολωνό νούντσιο που είχε κατηγορηθεί για παιδεραστία. Αρνήθηκε να τον εκδώσει στην Πολωνία αλλά ο διπλωμάτης πέθανε μία ημέρα προτού να ξεκινήσει η δίκη του στο δικαστήριο του Βατικανού.