«Κωλοτούμπα» Ερντογάν για την κακομεταχείριση των μουσουλμάνων στην Κίνα

«Κωλοτούμπα» Ερντογάν για την κακομεταχείριση των μουσουλμάνων στην Κίνα

Η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών έκανε τον Τούρκο Πρόεδρο να ανακαλέσει τις καταγγελίες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, ότι οι άνθρωποι ζουν «ευτυχισμένοι» στην Σιντζιάνγκ, μετέδωσε σήμερα το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα), σε μια εμφανή μεταστροφή της Άγκυρας μετά την αυστηρή καταδίκη της κινεζικής πολιτικής για την ασφάλεια στην περιοχή αυτή.

Τον Ερντογάν υποδέχθηκε χθες Τρίτη με τιμές στο Πεκίνο ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, 4 μήνες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος έκρινε ότι η μεταχείριση των μουσουλμάνων στην περιοχή αυτή στο βορειοδυτικό τμήμα της Κίνας συνιστά «ντροπή για την ανθρωπότητα». Έπειτα από μια σειρά από αιματηρές επιθέσεις στην Σιντζιάνγκ που αποδόθηκαν σε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, η κινεζική κυβέρνηση επέβαλε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Σιντζιάνγκ.

Υπάρχουν υποψίες, ότι η Κίνα έχει εγκλείσει έως και ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε κέντρα επανεκπαίδευσης στο έδαφος αυτό. Το Πεκίνο διαψεύδει τον αριθμό αυτόν και κάνει λόγο για «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης», που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της ισλαμιστικής ριζοσπαστικοποίησης.

Η Τουρκία ήταν μέχρι σήμερα η μόνη στην πλειονότητά της μουσουλμανική χώρα, που κατήγγειλε δημοσίως τόσο σθεναρά την ύπαρξη των δομών αυτών. Ωστόσο, το πρακτορείο Xinhua μετέδωσε χθες πολύ πιο φιλικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, ότι είναι γνωστό πως οι κάτοικοι των διαφόρων εθνοτικών ομάδων στην περιοχή της Σιντζιάνγκ ζουν ευτυχισμένοι, χάρη στην ανάπτυξη και την ευημερία της Κίνας. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να σπείρει τη διχόνοια στις σινοτουρκικές σχέσεις», μετέδωσε.

«Η Τουρκία αντιτίθεται σθεναρά στον εξτρεμισμό και επιθυμεί την ενίσχυση της αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης και της συνεργασίας στο θέμα της ασφάλειας με την Κίνα», δήλωσε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.