Ελπίδες για τη θεραπεία του AIDS γεννά νέα έρευνα

Ελπίδες για τη θεραπεία του AIDS γεννά νέα έρευνα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον HIV σε πειραματόζωα

Να εξαφανίσουν το «DNA -HIV 1» , τον ιό που προκαλεί την ασθένεια του AIDS, σε ζώα κατάφεραν για πρώτη φορά ερευνητές της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Τεμπλ της Νεμπράσκα, γεγονός που γεννά ελπίδες για μελλοντική εφαρμογή της μεθόδου και στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Η έρευνά μας κατέληξε στο ότι μπορούμε να εξαλείψουμε τον ιό του HIV από τα κύτταρα αλλά και τα όργανα των μολυσμένων ζώων» ανέφερε ο καθηγητής Kamel Khalili, PhD  διευθυντής του «Comprehensive NeuroAIDS Center» στο Πανεπιστήμιο του Τέμπλ και επικεφαλής της έρευνας.

«Αυτό το αποτέλεσμά μας δε θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί χωρίς τη προσπάθεια μιας μεγάλης ομάδας αποτελούμενης από ανοσολόγους, μοριακούς βιολόγους, φαρμακολόγους και φαρμακευτικούς εμπειρογνώμονες» δήλωσε ο ενώ παράλληλα χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της έρευνας, πρωτοποριακό.

Οι σύγχρονες μορφές θεραπείας που γνωρίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με την αντιρετροϊκή αγωγή, η οποία επιδρά στην αναπαραγωγή του ιού στο σώμα αλλά δεν μπορεί να τον εξαλείψει. Επιπρόσθετα, η αγωγή πρέπει να λαμβάνεται εφ' όρου ζωής, σε διαφορετική περίπτωση ο ιός HΙV αντεπιτίθεται και η υγεία του οργανισμού επιδεινώνεται.

Στη νέα έρευνα ο Dr. Khalili και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν σε ποντίκια μια θεραπευτική στρατηγική που συνδυάζει παρεμβάσεις στο γενετικό σύστημα με μια πιο πρόσφατη θεραπευτική στρατηγική γνωστή με το όνομα «laser art», ανακάλυψη του τμήματος φαρμακολογίας του UNCM (μακράς δράσης και βραχείας αποτελεσματικότητας όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες). Ο συνδυασμός αυτός είχε ως αποτέλεσμα την εξάλειψη του ιού στο ένα τρίτο των ποντικιών που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα.

Σχετικά Tags
AIDS