Αγωγές της Κύπρου κατά εταιρειών που συνεργάζονται με τον «Πορθητή»

Αγωγές της Κύπρου κατά εταιρειών που συνεργάζονται με τον «Πορθητή»

Νομικά θα κινηθεί η Λευκωσία όπως αποκάλυψε αξιωματούχος του ΥΠΕΞ στο Reuters

Δικαστικές διαδικασίες εναντίον τριών ξένων εταιρειών, που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις από την Τουρκία δυτικά της Κύπρου, έχει κινήσει η Λευκωσία.

Σύμφωνα με δήλωση ανώτατου αξιωματούχου του Κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών στο Reuters, τα νομικά μέτρα αφορούν καταπάτηση της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται οι εταιρείες, που σίγουρα δεν είναι τουρκικών συμφερόντων, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

«Έχουμε ήδη κινήσει δικαστικές διαδικασίες εναντίον εταιρειών, που συνεργάζονται με την TPAO (σ.σ. κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας» ανέφερε ο αξιωματούχος στο διεθνές πρακτορείο, αναφερόμενος στην παράνομη γεώτρηση του «Πορθητή», που βρίσκεται από τις αρχές Μαΐου στα 36,6 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το ίδιο με το Yavuz», συμπληρώνει.

Υπενθυμίζεται, ότι το «Yavuz» βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοικτά της Μερσίνας και ετοιμάζεται να ξεκινήσει για την κατεχόμενη Καρπασία, με σκοπό να προβεί σε γεώτρηση εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.