Η Τουρκία προσπαθεί να ελέγξει στα «μουλωχτά» την Λιβύη, ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Η Τουρκία προσπαθεί να ελέγξει στα «μουλωχτά» την Λιβύη, ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Αναφορές για σύλληψη τούρκων στρατιωτικών στο έδαφος της βορειοαφρικανικής χώρας

«Ενώ προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην καθιέρωση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, το τίμημα για εχθρικές ενέργειες ή επιθέσεις θα είναι πολύ βαρύ και θα απαντηθεί με τον πιο αποτελεσματικό και βίαιο τρόπο.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Θα πρέπει να γίνει γνωστό πως έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ενάντια σε κάθε απειλή και εχθρική ενέργεια που μπορεί να στραφεί εναντίον μας».

Η φράση-προειδοποίηση αυτή ανήκει στον τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που συνόδευσε τον πρόεδρο της χώρας του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην σύνοδο των G-20 στην Ιαπωνία.

Πρόκειται επί της ουσίας για απάντηση στον Λίβυο πολέμαρχο Χαφτάρ που το Σαββατοκύριακο κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία, λέγοντας πως κάθε τουρκικό πλοίο, αεροπλάνο και στρατιώτης αποτελεί νόμιμο στόχο.

Όλα δείχνουν πως η Άγκυρα έχει εμπλακεί στη Λιβυκή διένεξη και με στρατιωτικά μέσα πέρα από το στρατιωτικό υλικό που στέλνει στους αντιπάλους του Λίβυου πολέμαρχου. Την ίδια στιγμή στα χέρια του τελευταίου βρίσκονται αιχμάλωτοι τούρκοι πολίτες που μάλλον δεν είναι πολίτες σύμφωνα με τον αυτοεξόριστο τούρκο δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Μποζκιούρτ.

Ο Μποζκιούρτ δημοσιοποίησε στον λογαριασμό του στο twitter φωτογραφίες των διαβατηρίων των τούρκων πολιτών που κρατούνται από τις δυνάμεις του Χαφτάρ. Σύμφωνα με αυτές πρόκειται για αντιστρατήγους, ταγματάρχες και αντιναυάρχους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Δεν ξεκαθαρίζει βέβαια αν είναι απόστρατοι ή εν ενεργεία.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως μόλις των περασμένο Μάιο το bloomberg αναφέρθηκε με άρθρο του στην εμπλοκή της Τουρκίας στην Λιβύη με την αποστολή στρατιωτικών οχημάτων, πυρομαχικών και «έξυπνων όπλων» που δόθηκαν στους αντιπάλους του Χαφτάρ, ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει την Τρίπολη, σε μια περίοδο που ισχύει εμπάργκο όπλων για την χώρα της Βορείου Αφρικής.

Τους αντιπάλους του Λίβυου πολέμαρχου βοηθούν αυτή την στιγμή σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο εκτός από την Τουρκία και το Κατάρ.

Τον Χαφτάρ φαίνεται πως στηρίζει η Αίγυπτος στην παρούσα φάση.

Την κατάσταση παρακολουθεί με προσοχή και η Αθήνα καθώς όλα δείχνουν πως η Άγκυρα με την υλική βοήθεια που παρείχε αρχικά και πλέον και με την αποστολή όπως όλα δείχνουν προσωπικού στο Λιβυκό έδαφος, προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση προκειμένου στην συνέχεια να μπορέσει να προχωρήσει με την φιλική προς αυτήν λιβυκή κυβέρνηση σε ανακήρυξη ΑΟΖ που θα παρακάμπτει την Ελλάδα.

Προς το παρόν σύμφωνα με πηγές στην Αθήνα που μίλησε το news.gr δεν διαφαίνεται άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια ελληνικών πλοίων ή υποδομών και συμφερόντων από την έξαρση της βίας στην Λιβύη και με την τουρκική εμπλοκή, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η όλη υπόθεση παρακολουθείται επισταμένα.