«Η Βρετανία κινδυνεύει να χάσει τη Σκοτία»

«Η Βρετανία κινδυνεύει να χάσει τη Σκοτία»

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας προειδοποιεί τους διεκδικητές της αρχηγίας των Συντηρητικών

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ θα προειδοποιήσει σήμερα τους διεκδικητές της αρχηγίας των Συντηρητικών, και κατά συνέπεια του πρωθυπουργικού θώκου, ότι σε περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ή no-deal Brexit, η χώρα θα κινδυνεύσει να κατατμηθεί και ο επόμενος επικεφαλής της κυβέρνησης δεν θα έχει στη διάθεσή του τα απαιτούμενα κεφάλαια για να τερματίσει τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται.

Και οι τέσσερις εναπομείναντες υποψήφιοι για την ηγεσία των Τόρις — αναμένεται να μειωθούν στους δύο σήμερα — έχουν δηλώσει διατεθειμένοι να προκρίνουν την αποχώρηση χωρίς συμφωνία και άρα μεταβατική περίοδο για να αμβλυνθεί το σοκ για τη βρετανική οικονομία, εάν θεωρήσουν πως αυτό είναι απαραίτητο.

Ο Χάμοντ, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα του 2016, θα πει ότι η επιδίωξη της αποχώρησης χωρίς συμφωνία βρίθει κινδύνων και ότι θα μπορούσε να φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, στην εξουσία.

«Δεν μπορώ να φανταστώ μια κυβέρνηση των Συντηρητικών και των Ενωτικών να επιδιώκει ενεργά το no-deal Brexit, να είναι διατεθειμένη να θέσει σε κίνδυνο την Ένωση και την οικονομική μας ευημερία», θα τονίσει ο υπουργός Οικονομικών σε μια ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα.

«Και [να ρισκάρει] τη διεξαγωγή εκλογών που θα μπορούσαν να φέρουν τον Τζέρεμι Κόρμπιν στη Ντάουνινγκ Στριτ», θα προσθέσει.

Οι εκκλήσεις να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας έχουν πολλαπλασιαστεί μετά το δημοψήφισμα για το Μπρέξιτ το 2016, όταν οι περισσότεροι σκοτσέζοι ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της παραμονής του ΗΒ στην ΕΕ.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα καταδεικνύει ότι η πλειοψηφία των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, που θα αναδείξουν τον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας τον Ιούλιο, θα αποδεχόταν να χαθεί η Σκοτία για να προχωρήσει το Brexit.

Εξάλλου, ο διάδοχος της Τερέζας Μέι στο αξίωμα θα βρεθεί με τη σειρά του αντιμέτωπος με τα ίδια αδιέξοδα στη Βουλή των Κοινοτήτων, που επιτείνουν τη σεναριολογία για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στα αποσπάσματα της ομιλίας που θα εκφωνήσει όπως κάθε χρόνο στο Mansion House με κοινό ηγετικά στελέχη εταιρειών του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο Χάμοντ θα αφήσει να εννοηθεί πως η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ή νέων πρόωρων εκλογών ίσως είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

«Εάν ο νέος πρωθυπουργός δεν μπορεί να τερματίσει το απόλυτο αδιέξοδο στο κοινοβούλιο, τότε θα πρέπει να εξερευνήσουμε άλλους δημοκρατικούς μηχανισμούς για να το ξεπεράσουμε», θα πει.

Ακόμη, στα αποσπάσματα της ομιλίας του που περιήλθαν εκ των προτέρων σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ο Χάμοντ αφήνει να εννοηθεί πως ακόμη κι αν αποφασίζονταν μειώσεις των επιτοκίων και μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα εκτάκτως, σε περίπτωση αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, η ανακούφιση για την οικονομία της χώρας θα ήταν μόνο προσωρινή.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να βρεθούμε αναγκασμένοι να επιλέξουμε μεταξύ της δημοκρατίας μας και της ευημερίας μας», θα επιμείνει ο υπουργός Οικονομικών του ΗΒ.