Τουλάχιστον 30 νεκροί σε τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Νιγηρία

Τουλάχιστον 30 νεκροί σε τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Νιγηρία

Περισσότεροι από 40 τραυματίες

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τριπλή επίθεση αυτοκτονίας, που αποδίδεται στην οργάνωση Μπόκο Χαράμ, στη βορειοανατολική Νιγηρία, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 40. Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης εδώ και μήνες στην περιοχή αυτή.

Οι τρεις βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους το βράδυ της Κυριακής έξω από μια αίθουσα προβολής ποδοσφαιρικών αγώνων, στην πόλη Κοντούγκα, στην Πολιτεία Μπόρνο. Την ώρα εκείνη δεκάδες άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι στον χώρο και παρακολουθούσαν έναν αγώνα σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Μέχρι στιγμής έχουμε 30 νεκρούς και περισσότερους από 40 τραυματίες» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουσμάν Κατσάλα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών του Μπόρνο. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 17 νεκρούς και 20 τραυματίες.

Ο Κατσάλα σημείωσε ότι η έλλειψη κατάλληλων ιατρικών υποδομών για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των περιστατικών αλλά και το γεγονός ότι πέρασαν αρκετές ώρες μέχρι να δοθεί η άδεια στην υπηρεσία του να πάει στην Κοντούγκα ήταν κάποιοι από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

Η τριπλή επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 21.00, τοπική ώρα. Ο επικεφαλής της τοπικής πολιτοφυλακής της Κοντούγκα είπε ότι ο ιδιοκτήτης της αίθουσας όπου γινόταν η προβολή και ένας από τους τρεις καμικάζι «λογομάχησαν έντονα» και κατόπιν ο βομβιστής ανατινάχθηκε. Οι δύο συνεργοί του πυροδότησαν με τη σειρά τους τις δικές τους βόμβες έξω από την αίθουσα, κοντά σε ένα τεϊοποτείο.

Η Κοντούγκα μπαίνει συχνά στο στόχαστρο των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ που παραμένουν πιστοί στον ιστορικό ηγέτη της οργάνωσης, τον Αμπουμπακάρ Σεκάου. Μέλη της οργάνωσης αυτής έχουν τη βάση τους σε ένα κοντινό δάσος και από εκεί επιτίθενται κατά περιόδους στην πόλη. Πέρσι τον Ιούλιο είχαν σκοτωθεί οκτώ άνθρωποι σε επίθεση αυτοκτονίας μέσα σε ένα τέμενος.

Οι επιθέσεις αυτές, που συχνά διαπράττονται από γυναίκες ή νεαρά κορίτσια εναντίον πολιτών, τεμενών, αγορών, ή σταθμών λεωφορείων, είναι χαρακτηριστικές του πυρήνα της Μπόκο Χαράμ που παραμένει πιστός στον Σεκάου. Η άλλη φράξια, που ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, επιτίθεται κυρίως σε στρατιωτικούς στόχους.

(Φωτογραφία Αρχείου)