To μυστήριο με τον γλωσσικό κώδικα επιγραφής ενός βράχου αιώνων

To μυστήριο με τον γλωσσικό κώδικα επιγραφής ενός βράχου αιώνων

Μια μικρή γαλλική πόλη όρισε αμοιβή 2.250 δολαρίων σε όποιον την αποκρυπτογραφήσει

Η μικρή πόλη Plougastel-Daoulas στη Βρετάνη της Γαλλίας, έχει απευθύνει ένα «κάλεσμα» στους απανταχού λάτρεις των γρίφων! Συγκεκριμένα προσφέρει το ποσό των 2.250 αμερικανικών δολαρίων ως αμοιβή, σε όποιον μπορεί να βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση μίας επιγραφής, γραμμένη σε μία άγνωστη γλώσσα, σκαλισμένη σε έναν βράχο που βρίσκεται σε τοπική παραλία. Aπό τότε που εντοπίστηκε αυτός ο λίθινος όγκος με την επιγραφή, κανείς δεν έχει καταφέρει να «σπάσει» τον άγνωστο αυτό κώδικα.

Σε μέγεθος ανθρώπου και με 20 σειρές κειμένου

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα τοπικά μέσα, ο βράχος έχει περίπου το μέγεθος ενός ανθρώπου και βρίσκεται σε μονοπάτι προς την παραλία από την πόλη Illien arGwenn, στα βόρεια του Pointe du Corbeau. Μάλιστα λένε ότι είναι ορατός όταν υποχωρεί η στάθμη της θάλασσας.

Όπως αναφέρει το BBC, η επιγραφή περιέχει περίπου 20 σειρές κειμένου, το οποίο –σε διάφορα σημεία- διαβάζεται ως εξής: «ROC AR B... DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL... R I OBBIIE: BRISBVILAR... FROIK...AL.»

Το κείμενο περιλαμβάνει το γράμμα Ø που παραπέμπει σε Σκανδιναβική γραφή, ένα σχέδιο που παραπέμπει σε ιστιοφόρο και μία «ιερή καρδιά». Επίσης είναι διακριτές δύο χρονολογίες: το 1786 και το 1787.

«Απευθυνθήκαμε σε ιστορικούς και αρχαιολόγους από τις γύρω περιοχές, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να μας βοηθήσει με την ιστορία γύρω από αυτόν το βράχο», τονίζει ο Dominique Cap, δήμαρχος του Plouqastel και συνεχίζει: «Έτσι σκεφτήκαμε ότι ίσως υπάρχει κάποιος στον κόσμο, με την κατάλληλη και εξειδικευμένη γνώση, που χρειαζόμαστε. Οπότε, προκειμένου να μείνουμε στην άγνοια, καλύτερα να φτιάξουμε έναν διαγωνισμό».

«Το μυστήριο του Champollion στο Plougastel-Daoulas»

Η επίσημη ονομασία του διαγωνισμού λέγεται «The Champollion Mystery at Plougastel-Daoulas» («Το μυστήριο του Champollion στο Plougastel-Daoulas»), προς τιμήν του Γάλλου ιστορικού και γλωσσολόγου Jean-François Champollion, που ήταν ο πρώτος που αποκρυπτογράφησε τη «Στήλη της Ροζέτας» (μία πέτρινη πλάκα του 2ουαιώνα π.Χ. με επιγραφή σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αιγυπτιακή, και τρία συστήματα γραφής).

Οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν παρά να απευθυνθούν στο γραφείο του δημάρχου, ο οποίος θα τους δώσει πρόσβαση σε φωτογραφίες της επιγραφής ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν.

Μέχρι στιγμής, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εκατοντάδες άτομα. Ο «διαγωνισμός» θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, όταν μία ομάδα ειδικευμένων μελετητών θα εκτιμήσει τις ερμηνείες και τις μεταφράσεις και θα γίνει η επιλογή της πιο «κοντινής» στο τελικό αποτέλεσμα ώστε να πάρει και το χρηματικό έπαθλο.

Η Στήλη της Ροζέτας στο Βρετανικό Μουσείο.

Οι χρονολογίες που ρίχνουν φως στο μυστήριο

Υπάρχει ωστόσο ένα στοιχείο που μπορεί να ρίξει φως στο μυστήριο: Τις περιόδους 1786 και 1787, στην περιοχή υπήρχαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Είναι πιθανό ο συγγραφέας να είναι κάποιος στρατιώτης ή κάποιος που να σχετίζεται με αυτές. « Οι χρονολογίες αυτές ανταποκρίνονται, πάνω κάτω, στις χρονιές που το πυροβολικό προστάτευε την Brest και το κοντινό Corbeau Fort», υπογραμμίζει η Veronique Martin, μία τοπική αξιωματούχος που «τρέχει» το πρότζεκτ.

Βέβαια ίσως να μην επιτευχθεί το σπάσιμο του κώδικα. Υπάρχουν ακόμα πολλές γλώσσες και συστήματα γραφής που προκαλούν αμηχανία σε αρχαιολόγους και γλωσσολόγους.Ιερογλυφικά από την Ελλάδα ή γραφές που χρησιμοποιούνταν στην Ασία πριν χιλιάδες χρόνια και πολλές άλλες γραφές, παραμένουν ως ανεξερεύνητες προκλήσεις για τους επιστήμονες.