Επίθεση Τραμπ στον μουσουλμάνο δήμαρχο του Λονδίνου

Επίθεση Τραμπ στον μουσουλμάνο δήμαρχο του Λονδίνου

«Είναι ένας εντελώς χαμένος που θα πρέπει να επικεντρωθεί στο έγκλημα στο Λονδίνο, κι όχι σε μένα»

«Χαμένο» (loser) χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν σε μήνυμα στο Twitter,  λίγα λεπτά πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο του στο αεροδρόμιο Στάνστεντ της βρετανικής πρωτεύουσας για την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα.

«Ο Σαντίκ Καν, ο οποίος έχει κάνει κατά γενική ομολογία κάκιστη δουλειά ως Δήμαρχος του Λονδίνου, φάνηκε απερίσκεπτα 'κακός' στον πρόεδρο των ΗΠΑ που επισκέπτεται τη χώρα, τον πιο σημαντικό μακράν σύμμαχο του Ηνωμένου Βασιλείου» έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ στο Twitter λίγο πριν από την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One στο αεροδρόμιο Στάνστεντ κοντά στο Λονδίνο. «Είναι ένας εντελώς χαμένος που θα πρέπει να επικεντρωθεί στο έγκλημα στο Λονδίνο, κι όχι σε μένα» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει ήδη επιτεθεί επανειλημμένως στον δήμαρχο του Λονδίνου μέσω των κοινωνικών δικτύων, επικρίνοντας την «καταστροφική του δουλειά για την τρομοκρατία».

Αυτή η νέα λεκτική επίθεση στον Καν έρχεται μετά την κριτική που άσκησε ο Εργατικός δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να υποδεχθεί σε επίσημη επίσκεψη τον Τραμπ.

Σε δηλώσεις που έκανε χθες Κυριακή στο Sky News, ο Καν σημείωσε ότι η Βρετανία δεν κάνει καλά που «στρώνει το κόκκινο χαλί» στον Τραμπ και χαρακτήρισε ορισμένες πολιτικές του Αμερικανού προέδρου ειδεχθείς και προσβλητικές. Επίσης σε σχόλιά του στον The Observer συνέκρινε ορισμένες από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου με αυτές που χρησιμοποιούσαν οι «φασίστες του 20 αιώνα»

Ο Καν, ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, ασκεί συχνά κριτική στις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του ενοίκου του Λευκού Οίκου, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, και δεν θα παρευρεθεί στο επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί απόψε προς τιμήν του από την βασίλισσα Ελισάβετ, όπως άλλωστε και ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Τον Ιούλιο του 2018, κατά την προηγούμενη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ, ο δήμαρχος του Λονδίνου είχε επιτρέψει σε αυτούς που διαμαρτύρονταν εναντίον του να ανεβάσουν στον αέρα κοντά στο Ουέστμινστερ ένα γιγάντιο μπαλόνι που απεικόνιζε τον Τραμπ μωρό.