Η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της Αυστρίας Μπριγκίτε Μπίρλαϊν

Η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της Αυστρίας Μπριγκίτε Μπίρλαϊν

Ήταν «πάντα η πρώτη»

Η έως τώρα πρόεδρος του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, ορκίζεται επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο την Αυστρία σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές που κρίθηκαν αναγκαίες έπειτα από την κυβερνητική κρίση των δύο προηγούμενων εβδομάδων, συνέπεια της αποκαλούμενης "Υπόθεση Ίμπιζα", ενός πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής.

Παρουσιάζοντας την περασμένη Πέμπτη την εντολοδόχο καγκελάριο, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, έπλεξε το εγκώμιο της Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, τονίζοντας πως κάποτε αυτή είχε χαρακτηριστεί ως πάντα η πρώτη και πως "και τώρα θα είναι πάλι η πρώτη, δηλαδή η πρώτη γυναίκα ομοσπονδιακή καγκελάριος της Αυστριακής Δημοκρατίας.

Ο ίδιος, όπως σημείωσε, αναζήτησε ένα πρόσωπο που να διαθέτει μία ευρεία γνώση και από το οποίο να προσμένει κανείς τον επιμελέστερο χειρισμό του Ομοσπονδιακού Συντάγματος, ένα πρόσωπο που θα μπορεί τους επόμενους μήνες να κατευθύνει τις τύχες της χώρας προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό, και ποιο πρόσωπο θα ήταν καταλληλότερο από την ανώτατη φύλακα του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Συντάγματος", αναρωτήθηκε.

Η νέα καγκελάριος, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης στην ιστορία της Αυστρίας, θα ασκήσει τα καθήκοντα της, ηγούμενη της υπηρεσιακής κυβέρνησης, τόσο μέχρι τις πρόωρες εκλογές όσο και στη συνέχεια μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από αυτές, για τον οποίο θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα, ανάλογα και με τους συσχετισμούς δυνάμεωνστη νέα αυστριακή Βουλή.

Γεννημένη το 1949 στη Βιέννη, κόρη ενός δημοσίου υπαλλήλου και με μητέρα που ασχολούνταν, περισσότερο ιδιωτικά παρά επαγγελματικά, με τις τέχνες, η Μπριγκίτε Μπίρλαϊν ήθελε αρχικά να σπουδάσει καλές τέχνες και αρχιτεκτονική, γρήγορα όμως την κέρδισε η Νομική, της οποίας τις σπουδές ολοκλήρωσε μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, για περάσει στα 26 της τις εξετάσεις για δικαστής και να γίνει δύο χρόνια αργότερα, στα 28 της, εισαγγελέας.

Η κατακόρυφη πορεία της, την έφερε στα 41 της χρόνια να είναι ήδη γενική εισαγγελέας, η πρώτη γυναίκα στα δικαστικά χρονικά, ασκώντας, λίγο αργότερα, παράλληλα τα καθήκοντα της πρώτης γυναίκας προέδρου της Αυστριακής Ένωσης Εισαγγελέων.

Το 2003 αναλαμβάνει αντιπρόεδρος του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, επίσης ως η πρώτη γυναίκα, και από την 1 η Ιανουαρίου 2018, πρόεδρός του, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του, στην αυστριακή ιστορία.

Αυτές οι πρωτιές, που προφανώς είχε κατά νου ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, επιλέγοντας την για το δεύτερο ύπατο αξίωμα στη χώρα, ως επικεφαλής μίας, έστω και μόνον υπηρεσιακής, κυβέρνησης, κορυφώνονται τώρα με την πλέον πρόσφατη "πρωτιά" της, την ορκωμοσία της Μπριγκίτε Μπίρλαϊν σε πρώτη γυναίκα καγκελάριο στην ιστορία της χώρας της.

Η ίδια, κατά την παρουσίαση της στην κοινή γνώμη, παρουσία των δεκάδων εκπροσώπων του αυστριακού και διεθνούς Τύπου, δεν έκρυβε την, φυσιολογική, υπερηφάνεια της, αλλά και τον εντυπωσιασμό της για το μέγεθος των νέων καθηκόντων της.

Εύλογα, παρατηρούσε προς τους παρευρισκομένους "σίγουρα αυτό τώρα σας εκπλήσσει, όπως με εκπλήσσει και εμένα", για να τονίσει στη συνέχεια πως, ακούγοντας την πρόταση του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν έμεινε άφωνη και πως χρειάστηκε ώρες πριν δώσει την θετική απάντησή της να αναλάβει αυτή την τόσο υπεύθυνη αποστολή για το καλό της Αυστριακής Δημοκρατίας.