Ξυλοφόρτωσε τη σύζυγό του επειδή αρνήθηκε να κάνουν σεξ

Ξυλοφόρτωσε τη σύζυγό του επειδή αρνήθηκε να κάνουν σεξ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου αναίρεσε την αναστολή που δόθηκε στον νταή σύζυγο

Στη φυλακή οδηγήθηκε με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κύπρου 39χρονος, ο οποίος αν και καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας, κυκλοφορούσε ελεύθερος, καθώς του δόθηκε αναστολή ποινής, αν και είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», το περιστατικό σημειώθηκε πέρσι τον Ιούνιο στο Κολόσσι, μετά τη βάφτιση του παιδιού του θύματος και του 39χρονου, όταν ο τελευταίος ξυλοφόρτωσε τη σύζυγό του, επειδή εκείνη αρνήθηκε να κάνουν σεξ. Όπως περιγράφεται στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ο 39χρονος «άρχισε να φωνάζει και να κτυπά με τα χέρια του στο κεφάλι και σε άλλα μέρη του σώματός της».

Το επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας ολοκληρώθηκε με το θύμα «έντρομο να το βάζει στα πόδια» και να καταγγέλλει στον αστυνομικό σταθμό Επισκοπής τη βίαιη επίθεση εναντίον της, ενώ ακολούθως το θύμα μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε αιμάτωμα στο κεφάλι, εκδορές στο σώμα, κάταγμα σε δάκτυλο του ποδιού και αιματώματα στο πόδι και στο γόνατο. Αν και το πρωτόδικο δικαστήριο αναγνώρισε τη σοβαρότητα του αδικήματος του 39χρονου, σημειώνοντας τη βιαιότητα που επέδειξε, έλαβε υπόψη τη δήλωση της πρώην συζύγου του, ότι δεν έχει παράπονο έναντί του και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή.

Εξετάζοντας την έφεση της Αστυνομίας, το Ανώτατο Δικαστήριο τονίζει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο νόμος τα αδικήματα που διαπράττονται μέσα στην οικογένεια. «Το στοιχείο αυτό» υποστήριξε η Αστυνομία «παραγνωρίστηκε πλήρως από το πρωτόδικο δικαστήριο». Ακόμα χειρότερα, το πρωτόδικο δικαστήριο φαίνεται να μην έλαβε καθόλου υπόψη πέντε προηγούμενες καταδίκες του 39χρονου, από τις οποίες οι τρεις αφορούσαν αδικήματα άσκησης βίας.

Με πέντε καταδίκες φυλάκισης με αναστολή στην πλάτη, ο 39χρονος -επισημαίνει η έφεση- όταν ξυλοφόρτωσε τη σύζυγό του, έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης από τη δικαιοσύνη. Το ποινικό μητρώο του 39χρονου λήφθηκε ιδιαίτερα υπόψη από το Ανώτατο Δικαστήριο, στην απόφασή του να ακυρώσει την αναστολή της φυλάκισης 18 μηνών, σημειώνοντας τις προηγούμενες πέντε καταδίκες του με αναστολή φυλάκισης.

Επακόλουθο της πρωτόδικης απόφασης, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο είναι η «μη αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου» και η «αποδυνάμωση του αποτρεπτικού χαρακτήρα της ποινής» που του επιβλήθηκε. Με την απόφαση δε να ακυρώσει την αναστολή φυλάκισης, ο 39χρονος οδηγήθηκε αμέσως μετά στη φυλακή.