Πώς ένας Αμερικανός έγινε εκατομμυριούχος με 2 δολάρια στην τράπεζα

Πώς ένας Αμερικανός έγινε εκατομμυριούχος με 2 δολάρια στην τράπεζα

Η ιστορία του Γκραντ Σαμπατίερ που άλλαξε τη ζωή του μέσα σε 5 χρόνια

Ο Γκραντ Σαμπατίερ υπέφερε στην καθημερινότητά του. Η ρουτίνα και η κούραση τον έκανε να μην ξεχωρίζει τις ημέρες. Ξυπνούσε, έτρωγε, πήγαινε στη δουλειά του, γυρνούσε, έτρωγε, κοιμόταν. Ένιωθε ότι άφηνε τα καλύτερα χρόνια της ζωής του να περνάνε και να ζει μέσα στο άγχος και την κόπωση. Τα έσοδα ήταν ελάχιστα, ίσα για να πληρώνει το ενοίκιό του και τα χρέη του.

Τον Αύγουστο του 2010 αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πατρικό του για λίγους μήνες, μέχρι να βρει καινούρια δουλειά καθώς από την προηγούμενη είχε απολυθεί. Έστειλε αιτήσεις σε εκατοντάδες θέσεις εργασίας χωρίς καμία ανταπόκριση. Ένιωθε απελπισμένος στην αυλή του σπιτιού των γονιών του κοιτάζοντας τον ουρανό, ήταν άφραγκος, χωρίς προοπτική και χωρίς κάποιο σχέδιο. Ήταν η στιγμή που έθεσε στον εαυτό του δύο ανέφικτους- όπως φανταζόταν τότε- στόχους: 1) να βγάλει ένα εκατομμύριο δολάρια και 2) να γίνει το συντομότερο δυνατό οικονομικά ανεξάρτητος.

Οι δύο στιγμές που άλλαξαν τη ζωή του

Δύο ημέρες μετά, συνέβησαν δύο γεγονότα που θα του άλλαζαν τη ζωή. Κάνοντας μία αναζήτηση για βιβλία σχετικά με χρήματα, ανακάλυψε το βιβλίο «Υour Money or Your Life» των Vicki Robin και Joe Dominquez. Η ιδέα ότι όταν δουλεύεις για τα χρήματα, στην ουσία δίνεις ως αντάλλαγμα την ενέργειά σου, τον τρέλανε! Τα έβαλε κάτω και υπολόγισε ότι τα τρία χρόνια μετά το πανεπιστήμιο, είχε δουλέψει 4.700 εργατοώρες για 87.000 δολάρια μαζί με τους φόρους και δεν του είχε μείνει τίποτα. Επίσης συνειδητοποίησε ότι είχε βγάλει ακόμα πιο λίγα χρήματα γιατί όταν εργάζεσαι για αυτά, καταλήγεις να ξοδεύεις περισσότερο χρόνο στο να ετοιμαστείς για τη δουλειά σου, να αγοράσεις τα κατάλληλα ρούχα, κλπ. Υπολόγισε λοιπόν ότι έβγαζε περίπου 10 δολάρια την ώρα, σαν ωρομίσθιο.

Το δεύτερο γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο ήταν όταν κατά τη διάρκεια μίας αναζήτησης στο Google παρατήρησε μία μικρή διαφήμιση στην κορυφή της λίστας. Αναρωτήθηκε πώς είχε «στοχοποιηθεί» τόσο εύστοχα με βάση αυτό που έψαχνε και θέλησε να μάθει περισσότερα. Σε λίγα λεπτά ανακάλυψε ότι μπορείς να βγάλεις περίπου το 15-20% του προϋπολογισμού κάποιου, μόνο με το να διαχειρίζεσαι τις διαφημίσεις του μέσω Google. Eπίσης ότι μπορούσε να μάθει πώς να τρέχει τέτοιες διαφημιστικές καμπάνιες και να πάρει τη σχετική πιστοποίηση, δωρεάν και online, ώστε να μπορεί να «τρέξει» ψηφιακές καμπάνιες μάρκετινγκ.

Αυτό ήταν. Έμαθε τα πάντα για αυτές τις διαφημιστικές καμπάνιες βλέποντας σχετικά βίντεο στο YouTube και μέσα σε 45 ημέρες, είχε ήδη δουλειά σε μία εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ στο Σικάγο που του απέφερε 50.000 δολάρια. Μέσα σε ένα χρόνο έβγαζε 300.000 δολάρια με δουλειά πλήρους απασχόλησης και παράπλευρα έσοδα από 11 διαφορετικές πηγές ταυτοχρόνως.

Εκατομμυριούχος σε πέντε χρόνια

Ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση στο ίδιο αντικείμενο, στη συνέχεια έγινε συνέταιρος με δύο επιπλέον άτομα και ίδρυσαν δεύτερη επιχείρηση. Στις «παράπλευρες» πηγές επένδυε το σύνολο του έξτρα εισοδήματος. Έφτιαξε ένα πλάνο ακόμα και για την πρόωρη σύνταξή του! Γνώριζε ότι το μυστικό ήταν να επενδύει όσο περισσότερο ποσοστό του εισοδήματός του ώστε να μπορεί να αποταμιεύει. Η αποταμίευση ήταν ευκαιρία και όχι θυσία, υποστήριζε ο Σαμπατίερ και το έκανε πράξη κάθε μέρα.

Στις 16 Νοεμβρίου του 2015, τα είχε καταφέρει. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια, τρεις μήνες και έξι ημέρες προκειμένου ο τραπεζικός του λογαριασμός να πάει από τα 2,26 δολάρια στο 1,25 εκατομμύριο και την οικονομική ανεξαρτησία σε ηλικία 30 ετών! Ήταν η ημέρα που πήρε την πιο βαθιά ανάσα. Ένιωθε ελεύθερος να δημιουργήσει, να αναπτυχθεί. Ο σκοπός της ζωής του, να νιώθει ζωντανός, είχε πλέον επιτευχθεί.

Όπως ο ίδιος τονίζει: «Ήταν από τα δυσκολότερα πράγματα που είχα κάνει ποτέ αλλά πολύ πιο εύκολο να το κάνω από ότι πριν από 20, 30, 50 χρόνια. Σχεδόν όλα τα χρήματα που έβγαλα, ήταν από επιχειρήσεις που δεν υπήρχαν πριν 20 χρόνια. Το σύνολο των επενδύσεών μου, έγιναν μέσω λίγων «κλικ» στο τηλέφωνό μου».

Όλα είναι ζήτημα επιλογών- Ο «εχθρός» είναι η απάθεια

Ο Γκραντ Σαμπατίερ «τρέχει» το μπλογκ millennialmoney.com στο οποίο δίνει συμβουλές για την κατάκτηση οικονομικής ανεξαρτησίας ενώ έχει γράψει και το βιβλίο «FinancialFreedom».

Όσο για το «συμπέρασμα» από τη δική του προσωπική εμπειρία, αναφέρει: «Δεν υπήρξαν πολλές στιγμές στην ιστορία του ανθρώπου σαν αυτή που ζούμε τώρα, όταν η δυνατότητα για να κάνει κάποιος τα όνειρά του πραγματικότητα και να ζήσει τη ζωή που θέλει, είναι προσβάσιμη σε τόσους πολλούς. Το λάθος που κάνει ο κόσμος, είναι να βολεύεται στο «εύκολο». Παλιά η ζωή μας καθοριζόταν από την οικογένεια στην οποία μεγαλώναμε. Πλέον υπάρχει πρόσβαση σε ιδέες, εργαλεία και κοινότητες που μπορούν να σε βοηθήσουν προς την ταχύτατη οικονομική ανεξαρτησία. Είναι όλα ζήτημα επιλογών. Είτε επιλέγεις το εύκολο είτε εκείνο που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς και να αναπτυχθείς. Η ευκολία και η απάθεια είναι ο “εχθρός”», καταλήγει ο εκατομμυριούχος, γράφοντας από την Κορνουάλη, κοιτώντας τον ωκεανό, αναπνέοντας τον φρέσκο αέρα, με τον ήλιο να ζεσταίνει το πρόσωπό του. Είναι αυτό που ήθελε. Ζει το όνειρό του. Ήρεμος και ζωντανός…