Ο Οκτώβριος θα είναι η «κρίσιμη στιγμή» για το Brexit

Ο Οκτώβριος θα είναι η «κρίσιμη στιγμή» για το Brexit

Μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών Κυβέρνησης- Εργατικών

Τον Οκτώβριο υποδεικνύει πλέον ως «την κρίσιμη στιγμή» για το Brexit, ο διευθυντής του αριστερού think tank Ινστιτούτο για την Έρευνα της Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) Τομ Κιμπασι, λαμβάνοντας υπόψη την κατάρρευση των συνομιλιών της κυβέρνησης με το Εργατικό κόμμα για την εξεύρεση συναίνεσης στον τρόπο αποχώρησης από την ΕΕ, αλλά και την επιβεβαίωση της Τερέζα Μέι για την αποχώρησή της το καλοκαίρι, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε άρθρο του, που δημοσιεύεται από τον Guardian, υποστηρίζει ότι δεν αποτελεί έκπληξη το τέλος των συνομιλιών, εφόσον δεν υπήρξε η υπεσχημένη «γενναία προσφορά» από την Τερέζα Μέι, και προβλέπει ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης στις αρχές Ιουνίου θα είναι ακόμη πιο ταπεινωτική από την τελευταία απόρριψη της συμφωνίας στο κοινοβούλιο. Αλλά και για την διαδοχή στο Συντηρητικό κόμμα θεωρεί πιο πιθανό αποτέλεσμα την ανάδειξη ενός ηγέτη πιστού σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία - πιθανόν του Μπόρις Τζόνσον - καθώς, όπως λέει, οι Τόρις πήραν το μάθημα της επιτυχίας από τον Νάιτζελ Φαράτζ, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να προωθήσουν τον δικό τους χαρισματικό λαϊκιστή στην ανώτατη θέση.

«Ο νέος ηγέτης θα στεφθεί στο συνέδριο των Συντηρητικών στις αρχές Οκτωβρίου και πιθανόν θα ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σε μία προσπάθεια να αλλάξει τους αριθμούς στο κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, ο διορισμός νέου πρωθυπουργού θα ωθήσει τους Εργατικούς να ζητήσουν εκ νέου τη διεξαγωγή εκλογών, αλλά καθώς το κόμμα θα χάσει έδαφος στις ευρωεκλογές, από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους, θα ενισχυθούν οι φωνές προς τους Εργατικούς να δεσμευτούν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα» γράφει. Μάλιστα θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι στο συνέδριο του κόμματος τον Σεπτέμβριο, η ηγεσία του θα αναγκαστεί να «παλέψει» για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, ως τη μόνη οδό στο αδιέξοδο του κοινοβουλίου ή ως δέσμευση στο μανιφέστο του για οποιεσδήποτε εκλογές ακολουθήσουν. «Έτσι, στη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι την περίοδο των συνεδρίων, το φθινόπωρο, είναι πιθανό ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα σκληρύνουν τη στάση τους» επισημαίνει.

Για τον Οκτώβριο πιστεύει ότι, εφόσον δεν υπάρχει προοπτική έγκρισης της συμφωνίας της Μέι ή κάποια άλλη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, δεν πρέπει κανείς να υπολογίζει ότι η ΕΕ θα συμφωνήσει σε μία ακόμη παράταση χωρίς συγκεκριμένο λόγο και επομένως μένουν τρεις πιθανότητες: γενικές εκλογές (στις οποίες οι Τόρις θα υποστηρίξουν τη μη συμφωνία και οι Εργατικοί το δεύτερο δημοψήφισμα), νομοθεσία για δεύτερο δημοψήφισμα με άμεση ισχύ (δηλαδή το αποτέλεσμα θα εφαρμοστεί χωρίς επιπλέον ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο) και τελική αναμέτρηση την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου ανάμεσα στην μη συμφωνία και στην ανάκληση του άρθρου 50.