Βοήθεια από την διεθνή κοινότητα ζητάνε μέσω Twitter δύο αδελφές

Βοήθεια από την διεθνή κοινότητα ζητάνε μέσω Twitter δύο αδελφές

Οι δύο κοπέλες από τη Σαουδική Αραβία κατέφυγαν προς το παρόν στη Γεωργία

Δύο αδελφές από τη Σαουδική Αραβία κατέφυγαν σήμερα στο Twitter, προκειμένου να ζητήσουν διεθνή βοήθεια και ένα ασφαλές καταφύγιο, λέγοντας ότι η ζωή τους θα κινδυνεύσει, εάν επιστρέψουν στο συντηρητικό βασίλειο.

Οι δύο νεαρές είπαν, ότι έφθασαν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας και ότι χρειάζονται βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, για να βρουν μια νέα χώρα, που θα μπορούν να χαρακτηρίζουν πατρίδα τους. «Κινδυνεύουμε. Χρειαζόμαστε τη στήριξή σας, για να ακουστεί η φωνή μας. Θέλουμε προστασία. Θέλουμε μια χώρα… που θα μας καλωσορίσει και θα προστατεύει τα δικαιώματά μας. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας», έγραψαν οι δύο κοπέλες σε κοινό λογαριασμό τους στο Twitter με το όνομα GeorgiaSisters.

Πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση, που στρέφει την προσοχή στους αυστηρούς κοινωνικούς κανόνες της Σαουδικής Αραβίας, που αναγκάζουν τις γυναίκες να χρειάζονται την άδεια ενός άνδρα «κηδεμόνα», εάν θέλουν να εργαστούν, να παντρευτούν ή να ταξιδέψουν. Οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων υποστηρίζουν, ότι το σύστημα αυτό μπορεί να παγιδεύσει γυναίκες και κορίτσια, φυλακίζοντάς τις σε βίαιες οικογένειες και οι δύο αδελφές δεν είναι οι πρώτες Σαουδαράβισσες, που ζητούν επειγόντως καταφύγιο έξω από την πατρίδα τους.

Οι αδελφές, που παρουσιάζονται ως Μάχα αλ-Σουμπάϊε, 28 ετών και Γουάφα αλ-Σουμπάϊε, 25 ετών, ανεβάζοντας φωτογραφίες από τα διαβατήριά τους στο διαδίκτυο, δήλωσαν ότι ζητούν την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Αρχικά είπαν, ότι βρέθηκαν αποκλεισμένες στη Γεωργία, αφού η σαουδαραβική κυβέρνηση ανέστειλε την ισχύ των διαβατηρίων τους και ότι μέλη της οικογένειάς τους τις αναζήτησαν, αλλά στη συνέχεια ανακάλεσαν αυτή την εκδοχή των γεγονότων.

«Είμαστε μπερδεμένες» έγραψαν. «Είμαστε τρομοκρατημένες, όσο ποτέ πριν. Κλαίμε όλη την ώρα, γιατί δεν ξέρουμε, τι θα γίνει μετά. Δεν νιώθουμε ασφαλείς», ανέφεραν σε ένα tweet που στη συνέχεια ακυρώθηκε. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας δήλωσε, ότι οι αδελφές δεν έχουν ζητήσει άσυλο, ούτε βοήθεια.

Η Νίνο Κατζάια, εκπρόσωπος της UNHRC στη Γεωργία, δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να συζητήσει μεμονωμένες υποθέσεις λόγω εμπιστευτικότητας. Η σαουδαραβική πρεσβεία στην Τυφλίδα δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο. Νωρίτερα φέτος, μια νεαρή Σαουδαράβισσα που είχε κρυφτεί σε ξενοδοχείο σε αεροδρόμιο της Ταϊλάνδης, για να ξεφύγει από την οικογένειά της, εξασφάλισε άσυλο στον Καναδά. Το 2017 μια Σαουδαράβισσα που είχε ζητήσει άσυλο στην Αυστραλία, λέγοντας ότι φοβόταν βίαιη αντίδραση από τους συγγενείς της, συνελήφθη στις Φιλιππίνες και επέστρεψε στο Ριάντ.

Σε μια άλλη υπόθεση, δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας ανέβαλε σήμερα την ακροαματική διαδικασία στη δίκη αρκετών ακτιβιστριών, που είχαν κάνει εκστρατεία υπέρ του δικαιώματος να οδηγούν και υπέρ του τερματισμού του συστήματος κηδεμονίας. Λίγο μετά την εκστρατεία τους, το βασίλειο ήρε την απαγόρευση για την οδήγηση, σε μια κίνηση για την οποία υπήρξαν διεθνώς θετικές αντιδράσεις. Ωστόσο, κάποιες από τις γυναίκες που είχαν παλέψει για αυτό το δικαίωμα, δήλωσαν ότι υπέστησαν βασανιστήρια κατά την κράτησή τους, ηλεκτρικά σοκ, μαστίγωση ή σεξουαλική επίθεση, κάτι που οι αρχές αρνούνται.

Η Σουάντ Αμπού-Νταγιέ, σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή στην οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών Equality Now, δήλωσε ότι οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζονται ως ανήλικες και πολίτες Β’ κατηγορίας λόγω του συστήματος κηδεμονίας. «Αυτό δημιουργεί μια καταπιεστική κατάσταση μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον και μέσα στη χώρα συνολικά, άρα είναι κατανοητό που πολλές γυναίκες και κορίτσια θέλουν να δραπετεύσουν», δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation. «Τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να πιέσουν περισσότερο την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για να δώσει στις γυναίκες και τα παιδιά την ελευθερία να ασκούν ελεύθερα τα ατομικά τους δικαιώματα στη δική τους χώρα και χωρίς διώξεις».

Η άρση της απαγόρευσης της οδήγησης, που για χρόνια καταδίκαζε η διεθνής κοινότητα, έχει γίνει δεκτή με θετικό τρόπο από τη Δύση ως ένδειξη μιας νέας προοδευτικής τάση στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο έχει συνοδευθεί από καταστολή των διαφωνούντων και πολλοί Σαουδάραβες φοβούνται ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις από τους θρησκευόμενους συντηρητικούς.