Σώος και ασφαλής ο γάτος του Τζούλιαν Ασάνζ

Σώος και ασφαλής ο γάτος του Τζούλιαν Ασάνζ

Η διαβεβαίωση ήρθε με ένα βίντεο από το Wikileaks

Ο αγαπημένος γάτος του Τζούλιαν Ασάνζ είναι σώος και κυρίως ασφαλής. Το WikiLeaks επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη είδηση, αργά το Σάββατο.

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνεται ότι ο Τζέιμς, ο γάτος του ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάνζ, είναι ασφαλής ενώ στέκεται μπροστά από μια οθόνη τηλεόρασης και να βλέπει τον ιδιοκτήτη του να συλλαμβάνεται από τις βρετανικές αρχές.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η πρεσβεία του Ισημερινού στο Ηνωμένο Βασίλειου ανέφερε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ότι ο γάτος του Ασάνζ δεν βρισκόταν από καιρό μέσα στο κτίριο της πρεσβείας καθώς τον είχαν πάρει βοηθοί του ιδρυτή του WikiLeaks.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο γάτος του Ασάνζ είναι ασφαλής. Ο Ασάνζ είχε ζητήσει από τους δικηγόρους του να τον πάρουν έπειτα από απειλές της πρεσβείας στα μέσα Οκτωβρίου. Θα επανενωθούν στην ελευθερία», ανέφερε στο twitter το WikiLeaks αργά το Σάββατο, αναρτώντας βίντεο του γάτου.

Ο 47χρονος Αυστραλός ιδρυτής του ιστοτόπου συνελήφθη την Πέμπτη από τη βρετανική αστυνομία μετά την έξωσή του από την πρεσβεία του Ισημερινού, μετά την άρση της επταετούς ασυλίας του από τους οικοδεσπότες του, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την απέλασή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο Twitter το WikiLeaks κατήγγειλε τον Ισημερινό ότι «απέσυρε παρανόμως το πολιτικό άσυλο που είχε δώσει στον Τζούλιαν Ασάνζ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», και ότι «κάλεσε» τη βρετανική αστυνομία στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Η αφαίρεση του ασύλου έγινε λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων από τον Τζούλιαν Ασάνζ, διευκρίνισε ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο.

Τον Οκτώβριο ο Ισημερινός είχε θέσει στον Ασάνζ νέους κανόνες κατοίκισης στην πρεσβεία του στην Βρετανία, τονίζοντας ότι πρέπει να καθαρίζει το μπάνιο του, να προσέχει την γάτα του Τζέιμς και να πληρώνει το ηλεκτρικό που καταναλώνει και τη σύνδεση internet.

Ακόμη και ο γάτος που απέκτησε το 2016 ο Ασάνζ είχε μετατραπεί σε σημείο τριβής καθώς ο ιδρυτής του WikiLeaks δημιούργησε ένα λογαριασμό στο Twitter με το όνομα χρήστη @EmbassyCat, και συνοδευόταν από αναρτήσεις ειρωνικών μηνυμάτων.

Ένα σημείωμα από το Κίτο που αποκαλύφθηκε από τα μέσα ενημέρωσης του Ισημερινού, σημείωνε ότι οι αρχές ανησυχούσαν για τη φροντίδα που λάμβανε ο γάτος.

Με πάνω από 32.000 ακόλουθους στο twitter, ο Τζέιμς συνεχίζει να διατηρεί το δικό του λογαριασμό σε μία από τις πιο διαδεδομένες φωτογραφίες του να φορά γραβάτα.