Δακρυγόνα και εμπλοκή του στρατού στο Σουδάν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης

Δακρυγόνα και εμπλοκή του στρατού στο Σουδάν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης

Οι συγκεντρωμένοι ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου Μπασίρ

Κλιμακώνεται η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, όπου τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν συγκέντρωση και καθιστική διαμαρτυρία γύρω από το κεντρικό κτίριο του στρατού.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν διεθνή Μέσα, στρατιωτικές μονάδες ενεπλάκησαν προκειμένου να προστατέψουν τους διαδηλωτές όταν δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να εκτοξεύουν δακρυγόνα εναντίον του πλήθους.

Οι συγκεντρωμένοι ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου Ομάρ Αλ-Μπασίρ και τη δημιουργία μίας μεταβατικής κυβέρνησης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση κατά του Μπασίρ από τον Δεκέμβρη, κατά τη 34η επέτειο του πραξικοπήματος που ανέτρεψε το καθεστώς του πρώην προέδρου Τζαφάρ Νιμεϊρί.

Η αύξηση του κόστους ζωής, των τιμών των καυσίμων και του ψωμιού σε συνδυασμό με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα από τις ΗΠΑ, που κατηγορούν το Σουδάν ότι υποθάλπτει τρομοκρατικές οργανώσεις, έχουν ξεσηκώσει ένα μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας εναντίον του προέδρου Μπασίρ που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και τρεις δεκαετίες.

Η αστυνομία αναφέρει ότι ένας διαδηλωτής έχει χάσει τη ζωή του ενώ αναφορές στα social media, ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους πέντε.

Από τα διεθνή Μέσα γίνεται λόγος για εμπλοκή της NISS (National Intelligence and Security Service) και της RSF (Rapid Support Forces), και οι δύο από τις πιο ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας της χώρας που πρόσκεινται στον Μπασίρ και που-σύμφωνα με τους διαδηλωτές- επεμβαίνουν για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές.

Δυνάμεις του στρατού βρίσκονται πέριξ των συγκεντρωμένων και του κτιρίου του αρχηγείου των ενόπλων δυνάμεων, με τις προθέσεις τους ωστόσο να μην είναι ξεκάθαρες. Σουδανοί διαδηλωτές θεωρούν ότι ο στρατός θα τους προστατεύσει ενώ άλλοι, δεν δείχνουν την ίδια εμπιστοσύνη καθώς πιστεύουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν την παραμονή Μπασίρ στην ηγεσία της χώρας.