Εγκρίθηκε κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουγγαρία

Εγκρίθηκε κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουγγαρία

Ολοκληρώθηκαν οι τυπικές διαδικασίες έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, σε συνέντευξη του στο ρωσικό κανάλι «Ρωσία-24», δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Paksh-2» στην Ουγγαρία, επισημαίνοντας ότι όλες οι τυπικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί.

Ο Σιγιάρτο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απέδωσε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν μέχρι τώρα όσον αφορά την έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού, στις τυπικές διαδικασίες έγκρισης εκ μέρους της ΕΕ, οι οποίες διήρκεσαν όπως είπε, περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε και περισσότερο χρόνο από αυτόν που ήταν προγραμματισμένος. Επεσήμανε ωστόσο ότι «αυτή την στιγμή όλες αυτές οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως»

Ο Σιγιάρτο δήλωσε επίσης ότι τα διάφορα έργα υποδομής έχουν ξεκινήσει και προσέθεσε ότι την παρούσα στιγμή περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ουγγαρία διασφαλίζεται από τον πυρηνικό σταθμό, ενώ το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί μόλις τεθεί σε λειτουργία ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός.

Στα τέλη του 2014 η Ρωσία και η Ουγγαρία είχαν υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή στον μοναδικό πυρηνικό σταθμό της Ουγγαρίας «Paksh», δύο πρόσθετων ενεργειακών εγκαταστάσεων εξοπλισμένων με προηγμένης τεχνολογίας ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες τύπου BBER-1200 οι οποίοι ανταποκρίνονται στις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές αξιοπιστίας και ασφάλειας. Βάσει της συμφωνίας η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει το έργο «Paksh-2» με δάνειο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου έχει υπολογισθεί στα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τον Νοέμβριο του 2018 ο αρμόδιος Ούγγρος υπουργός για την επέκταση του πυρηνικού σταθμού «Paksh» Γιάνος Σούλι , είχε δηλώσει ότι τα σχέδια για την κατασκευή του «Paksh-2» με την συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα πρέπει να προσαρμοσθούν στους κανόνες ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάσει το ύψος του προϋπολογισμού που είναι συγκεκριμένο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...