«Μεγαλειώδης» η παρέλαση του τουρκικού στόλου στα Δαρδανέλια

«Μεγαλειώδης» η παρέλαση του τουρκικού στόλου στα Δαρδανέλια

Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις με παράνομη δέσμευση της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου

Φωτογραφίες από την παρέλαση 19 μονάδων του πολεμικού ναυτικού της στο πλαίσιο της 104ης επετείου της νίκης της επί των συμμάχων της Αντάντ στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκία.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου ναυτικού οι 19 μονάδες, πέρασαν στα ανοιχτά του μνημείου που υπάρχει στην είσοδο των Δαρδανελίων από το Αιγαίο.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ χαιρέτισε τα πλοία που με την σειρά τους προχώρησαν σε κανονιοβολισμούς.

Η φρεγάτα «Κεμάλρέις» που φέρει το όνομα του Κεμάλ, του νικητή στρατηγού της μάχης επίσης χαιρέτησε με κανονιοβολισμούς τα διερχόμενα πλοία και τον Ακάρ.

Να θυμίσουμε πως τα 19 πλοία αποτελούνταν από φρεγάτες, κορβέτες, πυραυλακάτους, αποβατικά, ναρκαλιευτικά, περιπολικά, διασωστικά και υποβρύχια που βγήκαν χθες από τον ναύσταθμο του Τσανάκαλε στο Αιγαίο και παρέλασαν στην είσοδο των Δαρδανελίων, όπου βρίσκεται το σχετικό με την νίκη μνημείο.

Παράλληλα η Τουρκία μέσω του σταθμού της Σμύρνης που δεν έχει καμιά δικαιοδοσία εξέδωσε την NAVTEX 0378/19 με την οποία δεσμεύει για τις 22 Μαρτίου την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου.