Τέσσερα τρικ για να γίνεις πιο αρεστός στους άλλους

Τέσσερα τρικ για να γίνεις πιο αρεστός στους άλλους

Τα βιβλία του Bradberry κυκλοφορούν σε 150 χώρες και έχουν μεταφραστεί σε 25 γλώσσες

Ο εγκέφαλός μας έχει μερικές ιδιοτροπίες στον τρόπο που σκέφτεται και αναλύει τα ερεθίσματα και μπορούμε πράγματι να τις χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας, ώστε να αφήνουμε θετικές εντυπώσεις στους άλλους.

Αυτό μας λέει τουλάχιστον ο δρ Travis Bradberry, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας του τρομερού μπεστ σέλερ «Emotional Intelligence 2.0» και συνιδρυτής του οργανισμού TalentSmart, μιας εταιρίας που παρέχει τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης και συνεργάζεται με το 75% των επιχειρήσεων του δείκτη Fortune 500.

Τα βιβλία του Bradberry κυκλοφορούν σε 150 χώρες και έχουν μεταφραστεί σε 25 γλώσσες, την ίδια ώρα που είναι συνεργάτης και σε μια σειρά από μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά.

Ο Bradberry μας λέει λοιπόν πως υπάρχουν μικρά τρικ του μυαλού που μπορούμε να επιστρατεύσουμε για να γινόμαστε πάντα αρεστοί. Πρόκειται για κόλπα ασυνείδητης επιρροής στη συμπεριφορά των άλλων που μπορούν, όπως μας λέει, να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στην έκβαση μιας διαπραγμάτευσης, για παράδειγμα.

  1. Όταν μια ομάδα ανθρώπων γελά, κάθε μέλος εγκαθιδρύει οπτική επαφή με τον άνθρωπο που νιώθει πιο κοντά: Αυτό το τρικ, μας λέει, μπορεί να μας κάνει μέγα παρατηρητή της ανθρώπινης συμπεριφοράς, καθώς δείχνει τι είδους σχέσεων έχουν τα μέλη της ομάδας μεταξύ τους, αλλά και ποιοι αισθάνονται συναισθηματικά κοντά σου.
  2. Όταν κάποιος σου κάνει μια χάρη, αυτό τον κάνει να του αρέσεις περισσότερο: Αν πείσεις κάποιον να σου κάνει μια χάρη, αυτός θα δικαιολογήσει ασυναίσθητα την πρόθεσή του να σε βοηθήσει προς όφελός σου. Οι συνήθεις δικαιολογήσεις, ισχυρίζεται πάντα ο Bradberry, περιλαμβάνουν πράγματα όπως «είναι φίλος μου», «μου αρέσει» και «μοιάζει με άνθρωπος που θα μου επιστρέψει τη χάρη» και εξυπηρετούν απόλυτα τους σκοπούς σου, μιας και στο τέλος θα καταλήξει να έχει θετικότερη εντύπωση για σένα.
  3. Το να κουνάς καταφατικά το κεφάλι σου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ή όταν κάνεις μια ερώτηση, αυτό κάνει τον άλλο να συμφωνεί περισσότερο με αυτά που λες: Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να φέρεις κάποιον στη δική σου πλευρά ή να κερδίσεις μια διαμάχη, γνέψε με το κεφάλι σου την ώρα που μιλάς. Οι άνθρωποι αντανακλούν ασυνείδητα τη γλώσσα του σώματος των ατόμων γύρω τους προσπαθώντας να καταλάβουν τι νιώθουν οι άλλοι. Όσο κουνάς καταφατικά το κεφάλι σου όταν μιλάς, μεταδίδεις το μήνυμα πως αυτό που λες είναι αληθές και επιθυμητό, κάνοντας τους άλλους να συμφωνούν μαζί σου.
  4. Σε όλους αρέσουν οι άνθρωποι που δείχνουν ενθουσιασμό: Στην ίδια βάση πως τείνουμε να αντανακλούμε τη συμπεριφορά των ανθρώπων που μας περιβάλλουν, αν δείξεις ενθουσιασμό όταν συναντάς κάποιον, τότε αυτός θα καθρεφτίσει πίσω τον ενθουσιασμό σου. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος, μας λέει ο Bradberry, να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση και να γίνεις ο μεγάλος αγαπημένος όλων.