Ο Ιβανόφ αρνείται να υπογράψει νόμους της κυβέρνησης Ζάεφ

Ο Ιβανόφ αρνείται να υπογράψει νόμους της κυβέρνησης Ζάεφ

Επειδή στα Προεδρικά Διατάγματα η χώρα αναφέρεται ως Βόρεια Μακεδονία

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ αρνείται να υπογράψει το τελευταίο διάστημα τα Προεδρικά Διατάγματα των νόμων, που έχει ψηφίσει η Βουλή, στους οποίους αναφέρεται το νέο όνομα της χώρας, Βόρεια Μακεδονία, όπως αναφέρει το πρακτορείο ibna.

Συνολικά, ο Ιβανόφ δεν έχει υπογράψει 11 νόμους, που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Κοινοβουλευτική πηγή ανέφερε, ότι το νομοθετικό σώμα θα ψηφίσει εκ νέου τους νόμους, που αρνείται να υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια αυτοί θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χωρίς τη δική του υπογραφή.

Ο Ιβανόφ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 12 Μαϊου, δεν είχε υπογράψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή της χώρας, καθώς και το νόμο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, οι οποίοι ωστότο δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την υπογραφή του Προέδρου της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.

Ο ίδιος ο Ιβάνοφ αναφέρει, ότι ως Πρόεδρος της χώρας έχει ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα και καθώς θεωρεί «αντισυνταγματική» τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν αναγνωρίζει το νέο όνομα της χώρας. Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο εναντιώνεται επίσης στη Συμφωνία των Πρεσπών.