Bloomberg: Το επεκτεινόμενο στρατιωτικό αποτύπωμα της Τουρκίας

Bloomberg: Το επεκτεινόμενο στρατιωτικό αποτύπωμα της Τουρκίας

«Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έχει αυξηθεί, από 1,8% το 2015 σε 2,2% το 2017»

Από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο τουρκικός στρατός έχει ένα παγκόσμιο επεκτατικό αποτύπωμα αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

«Με τον φιλόδοξο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία επεκτείνει την παρέμβασή της στη Συρία διατηρώντας παράλληλα στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ, το Κατάρ, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν διατηρώντας παράλληλα ειρηνευτικά στρατεύματα στα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα, το τουρκικό ναυτικό περιπολεί τη Μεσόγειο και το Αιγαίο για την προστασία των ενεργειακών και εδαφικών συμφερόντων της χώρας», σημειώνει το δημοσίευμα προσθέτοντας «Η προσπάθεια έρχεται με κόστος. Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έχει αυξηθεί, από 1,8% το 2015 σε 2,2% το 2017, σε μια εποχή που η οικονομία της Τουρκίας έχει εξασθενήσει.»

Στο δημοσίευμα του Bloomberg παρατίθεται ένας κατάλογος όπου απεικονίζονται οι περιοχές όπου η Τουρκία «γυμνάζει τους μυς της».

Συρία

Η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία είναι μία από τις μεγαλύτερες ξένες επιχειρήσεις της από την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ερντογάν έστειλε στρατεύματα στη Συρία το 2016 για να πολεμήσει τόσο τους τζιχαντιστές από το  Ισλαμικό Κράτος όσο και τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες συνδέονται με μαχητές του ΡΚΚ οι οποίοι πολεμούν για μια αυτόνομη κουρδική περιοχή μέσα στην Τουρκία. Τα τουρκικά στρατεύματα είναι μαζεμένα στα σύνορα 911 χιλιομέτρων με την ελπίδα να δημιουργήσουν μια ασφαλή ζώνη για να ενθαρρύνουν περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια Σύριους που έφυγαν στην Τουρκία για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να αποτρέψουν ένα νέο κύμα προσφύγων.

Αιγαίο, Μεσόγειος και Κύπρος

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία σκιάζουν τα πλοία γεωτρήσεων και εξερεύνησης της Τουρκίας στη Μεσόγειο όλο το εικοσιτετράωρο, καθώς η χώρα επιδιώκει να διεκδικήσει αμφισβητούμενα ενεργειακά δικαιώματα. Οι εντάσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα έχουν εκδηλωθεί με την έκδοση αδειών εξερεύνησης από την Τουρκία και την αποσχισθείσα τουρκοκυπριακή κυβέρνηση στις περιοχές που διεκδικεί η Κύπρος. Το βόρειο τρίτο της Κύπρου βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας από τότε που επιχειρήθηκε πραξικόπημα για ένωση του νησιού με την Ελλάδα το 1974. «Τίποτα δεν μπορεί να γίνει στη Μεσόγειο χωρίς Τουρκία, δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου .Μια ξεχωριστή μακρόχρονη διαμάχη με την Ελλάδα σχετικά με την κυριαρχία πολλών νησιών του Αιγαίου οδήγησε σε αερομαχίες   μεταξύ πολεμικών αεροσκαφών.

Ιράκ

Η Τουρκία συχνά στέλνει αεροπλάνα και στρατεύματα πέρα από τα σύνορα στο βόρειο Ιράκ για να στοχεύουν τα κρησφύγετα του ΡΚΚ. Διατηρεί επίσης στρατιωτικές βάσεις που δημιουργήθηκαν αρχικά για ειρηνευτική αποστολή τη δεκαετία του 1990. Η Τουρκία δεν έφυγε ποτέ, λέγοντας ότι η παρουσία της είναι αποτρεπτική έναντι του ΡΚΚ και τον έλεγχο των Κούρδων που θέλουν ανεξαρτησία στο Ιράκ.

Κατάρ

Η Τουρκία έχει σταθερά δημιουργήσει μια βάση στο Κατάρ από την παραμονή της το 2017 με το πλούσιο σε φυσικό αέριο Κράτος του Κόλπου στο πλαίσιο μιας περιφερειακής συμμαχίας που στρέφεται εναντίων της Σαουδικής Αραβίας. Η Τουρκία και το Κατάρ  βρίσκουν κοινό έδαφος για την υποστήριξή τους προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ένα πολιτικό κίνημα που έχει ενοχλήσει τους Σαουδάραβες και τις περισσότερες άλλες μοναρχίες του Κόλπου, ειδικά από τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης στην αρχή αυτής της δεκαετίας.

Σομαλία

Το 2017, η Τουρκία άνοιξε τη μεγαλύτερη υπερπόντια βάση της στο Μογκαντίσου, όπου εκατοντάδες εκπαιδεύουν Σομαλούς στρατιώτες προπονούν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου τουρκικού σχεδίου για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση μιας χώρας καταστρεφόμενης από δεκαετίες πολέμου των φυλών και μιας εξέγερσης από την ισλαμική ομάδα al-Shabaab. Η Τουρκία έχει αυξήσει τη θέση της στην συγκεκριμένη περιοχή της Αφρικής από τότε που επισκέφθηκε ο Ερντογάν το 2011, συμβάλλοντας στην αναβίωση τέτοιων υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση και η υγεία καθώς και η ασφάλεια.

Αφγανιστάν

Τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, που αποτελείται από περισσότερες από 50 χώρες, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν ενάντια στους Ταλιμπάν, τους Ισλαμιστές φονταμενταλιστές που κάποτε κυβερνούσαν εκεί. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό από πλευράς προσωπικού. Έχει επίσης μακρά ιστορία στο Αφγανιστάν. Ο ιδρυτής της χώρας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, προσέφερε στρατεύματα στον βασιλιά Amanullah του Αφγανιστάν το 1928 για να καταργήσει μια εξέγερση από ριζοσπάστες ισλαμιστές σχετικά με την απόφαση του μονάρχη να στείλει κορίτσια  του Αφγανιστάν στην κοσμική Τουρκία για σχολική φοίτηση.

Αλλού

Ο στρατός έχει συμμετάσχει στις ειρηνευτικές αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μετά τον πόλεμο στη δεκαετία του 1990. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βοηθήσει στην προστασία των τουρκικών εθνοτικών κοινοτήτων εκεί. Η Τουρκία σχεδιάζει επίσης  να δημιουργήσει κέντρα στο Σουδάν για να εκπαιδεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ο Ερντογάν ανέλαβε τη δέσμευση κατά τη διάρκεια επίσκεψης του το 2017, όταν υπέγραψε συμφωνίες για την αύξηση των τουρκικών επενδύσεων και εμπορίου με το Σουδάν, του οποίου ο πρόεδρος, ο Ομάρ αλ Μπασίρ, βρίσκεται στη λίστα  καταζητούμενων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή του Νταρφούρ στο δυτικό Σουδάν.