«Οπισθοχωρεί» η Τουρκία με την «Γαλάζια Πατρίδα»

«Οπισθοχωρεί» η Τουρκία με την «Γαλάζια Πατρίδα»

«Δεν έχει στόχο να απειλήσει τις γείτονες χώρες»

Ξεφουσκώνει σιγά σιγά η «Γαλάζια Πατρίδα» καθώς μετά τις εξαγγελίες στην Κύπρο σχετικά με το κοίτασμα και το μήνυμα των ΗΠΑ να μην υπάρξει ένταση ή κάτι μεγαλύτερο στην περιοχή, η Τουρκία κάνει βήμα πίσω, τουλάχιστον στο επικοινωνιακό κομμάτι.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Να θυμίσουμε πως χθες ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ Ματ Πάλμερ, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για σειρά επαφών συνέστησε συγκράτηση, υπευθυνότητα και αποφυγή προκλήσεων από όλους όσοι εμπλέκονται στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.

«Επικοινωνιακά έχει τελειώσει» είπε στο news.gr καλά πληροφορημένη πηγή η οποία επεσήμανε πως η τουρκική άσκηση βρίσκεται στην φάση των τεχνικών ασκήσεων και στην συνέχεια θα μπει στα τακτικά παίγνιά της.

Σήμερα το πρωί η εικόνα δεν διέφερε και πολύ σε σχέση με την χθεσινή. Τα περισσότερα από τα τουρκικά πλοία που βγήκαν από τους ναυστάθμους τους παραμένουν στην περιοχή του κόλπου του Ξηρού βόρεια των Δαρδανελίων και στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου. Κάποια από αυτά έχουν αναπτυχθεί και πιο νότια και δυτικά της Κύπρου.

Στο Αιγαίο υπάρχει πολύ μικρή κινητικότητα.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως μέχρι και την λήξη της άσκησης δεν θα υπάρξει μεγαλύτερη από την πλευρά τορυκικών μονάδων, ωστόσο μετά και από σχετικό δημοσίευμα του Anadolu όλα δείχνουν πως η Τουρκία ρίχνει τους τόνους σε σχέση με τα βαρύγδουπα τουρκικών ΜΜΕ περί «πρόβας πολέμου»

Μήνυμα «εφησυχασμού» προς Ελλάδα και Κύπρο επιχειρεί να στείλει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu αναφορικά με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «με αφορμή κάποια ξένα δημοσιεύματα (σ.σ. ελληνικά σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ), πηγές ασφάλειας αναφέρουν στο Anadolu ότι η Γαλάζια Πατρίδα δεν έχει στόχο να απειλήσει τις γείτονες χώρες, αλλά να εξασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, υπηρετώντας παράλληλα τους στόχους του ΝΑΤΟ».

Το δημοσίευμα του Anadolu αναφέρει επίσης πως η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» γίνεται μέσα στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν πριν λίγο καιρό από Ελλάδα και Τουρκία και πως οι περιοχές στις οποίες θα γίνει είχαν γνωστοποιηθεί στην Ελληνική πλευρά από τον περασμένο Δεκέμβριο. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως κάποιες ελληνικές ασκήσεις θα λάβουν χώρα στις επόμενες ημέρες.