Αδιέξοδο στη συνάντηση Τραμπ- Κιμ Γιονγκ Ουν

Αδιέξοδο στη συνάντηση Τραμπ- Κιμ Γιονγκ Ουν

Η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας στο επίκεντρο

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση κορυφής της Πέμπτης μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν με αντικείμενο τις κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ. Οι δύο πλευρές έδωσαν στη δημοσιότητα αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το τι οδήγησε στο αδιέξοδο των συνομιλιών γύρω από την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε πως οι διήμερες συναντήσεις στο Ανόι συνέβαλαν στη βελτίωση των σχέσεων των δύο πλευρών αλλά και στο ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης αλλά ήταν σημαντικό «να μην προκύψει βιαστικά μία κακή συμφωνία». Επίσης τόνισε ότι η αποχώρησή του οφείλεται στις μη αποδεκτές απαιτήσεις της Βόρειας Κορέας.

«Όλα περιστράφηκαν γύρω από τις κυρώσεις. Ήθελαν να άρουμε τις κυρώσεις στο σύνολό τους, κάτι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε».

Από την άλλη πλευρά, ο Υπ. Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο, ότι η χώρα του διεκδίκησε τη μερική άρση κυρώσεων και ότι πρότεινε στις ΗΠΑ μία ρεαλιστική πρόταση, συμπεριλαμβανομένου και του αφοπλισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Γιονγκμπιόν.