Σε ρυθμούς «Γαλάζιας Λίμνης» η «Γαλάζια Πατρίδα» των Τούρκων

Σε ρυθμούς «Γαλάζιας Λίμνης» η «Γαλάζια Πατρίδα» των Τούρκων

Βίντεο με βολές τουρκικής φρεγάτας από την άσκηση

Η κατά τις εξαγγελίες της Τουρκίας γιγάντια διακλαδική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» μέχρι στιγμής κινείται σε ρυθμούς προηγούμενων «συνηθισμένων» ασκήσεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού όπως για παράδειγμα η Deniz Kurdu.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Τα πλοία που μέχρι στιγμής έχουν βγει από τους ναυστάθμους δεν ξεπερνούν τα 20 - 30 την στιγμή που οι εξαγγελίες και τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου έκαναν λόγο για πάνω από 100 μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Στην παρούσα φάση τα πλοία αυτά είναι συγκεντρωμένα σε δεσμευμένες περιοχές στα τουρκικά χωρικά ύδατα ανατολικά του Καστελόριζου και στον κόλπο του Ξηρού βόρεια των Δαρδανελίων που είχε επισημάνει το news.gr.

Το πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε βίντεο με βολές ναυτικού πυροβόλου φρεγάτας ΜΕΚΟ του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Σε κάθε περίπτωση στην παρούσα φάση όπως σχολίασε στο news.gr ανώτατη στρατιωτική πηγή, η άσκηση είναι «ακόμα στο στάδιο του συντονισμού και "γνωριμίας" των μονάδων και θυμίζει περισσότερο, χαριτολογώντας, "γαλάζια λίμνη" παρά "γαλάζια πατρίδα", καθώς δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει τα "σοβαρά" σενάριά της».

Η εικόνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ανέφερε για παράδειγμα το CNNTurk που κάνει λόγο για «πρόβα πολέμου» προσθέτοντας πως μαζί με τα πλοία θα ασκηθούν αεροσκάφη, UAV και ελικόπτερα και 15 παράκτια περιπολικά της ακτοφυλακής

Το άρθρο επισήμαινε ακόμα πως στο πλαίσιο της άσκησης θα γίνει για πρώτη φορά χρήση των εγχώρια κατασκευασμένων πυραύλων Cirit και Umtas.

Τα εγχώρια κατασκευασμένα επιθετικά ελικόπτερα Atak επίσης θα συμμετάσχουν σε συνδυασμό με βατραχανθρώπους των μονάδων SAT και SAS. Επίσης θα πραγματοποιηθούν και σενάρια προσβολής στόχων από φρεγάτες και κορβέτες και αποβάσεις πεζοναυτών.

Τα εγχώρια UAV Bayraktar επίσης θα ασκηθούν σε συνδυασμό με τα πλοία του πολεμικού ναυτικού

Ο ίδιος ο υπουργός Χουλουσί Ακάρ θα παρακολουθήσει την άσκηση.