Οι περιοχές που θα γίνει η «Γαλάζια Πατρίδα» των Τούρκων την πρώτη μέρα

Οι περιοχές που θα γίνει η «Γαλάζια Πατρίδα» των Τούρκων την πρώτη μέρα

«Μαζεμένες» στα τουρκικά χωρικά ύδατα οι πρώτες NAVTEX

Περιοχές εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων περιλαμβάνουν οι δεσμεύσεις για την εκτέλεση των σεναρίων της πρώτης ημέρας της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», με βάση της NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκική υδρογραφική υπηρεσία μέσω των σταθμών της Σμύρνης και της Αττάλειας.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Οι πρώτες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της μεγάλης άσκησης που έχει εξαγγείλει η Τουρκία θα διεξαχθούν κατά κύριο λόγο στον κόλπο της Σμύρνης, βόρεια των στενών των Δαρδανελίων στον κόλπο του Ξηρού και νότια στον κόλπο της Αττάλειας.

Να θυμίσουμε πως φρεγάτες, κορβέτες βγαίνουν από τις κύριες βάσεις στο Ακσάζ και το Γκολτσούκ στο Αιγαίο και την Μεσσόγειο φορτωμένα με πολεμοφόδια καθώς τα σενάρια της άσκησης περιλαμβάνουν ασκήσεις με χρήση πραγματικών πυρών, σύμφωνα με το CNNTurk

Στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» η Τουρκία κινητοποιεί 102 πολεμικά πλοία μεταξύ των οποίοων υποβρύχια, κορβέτες στελθ της κλάσης Milgem και αποβατικά.

Το CNNTurk κάνει λόγο για «πρόβα πολέμου» και προσθέτει πως μαζί με τα πλοία θα ασκηθούν αεροσκάφη, UAV και ελικόπτερα και 15 παράκτια περιπολικά της ακτοφυλακής

Το άρθρο επισημαίνει ακόμα πως στο πλαίσιο της άσκησης θα γίνει για πρώτη φορά χρήση των εγχώρια κατασκευασμένων πυραύλων Cirit και Umtas.

Τα εγχώρια κατασκευασμένα επιθετικά ελικόπτερα Atak επίσης θα συμμετάσχουν σε συνδυασμό με βατραχανθρώπους των μονάδων SAT και SAS. Επίσης θα πραγματοποιηθούν και σενάρια προσβολής στόχων από φρεγάτες και κορβέτες και αποβάσεις πεζοναυτών.

Τα εγχώρια UAV Bayraktar επίσης θα ασκηθούν σε συνδυασμό με τα πλοία του πολεμικού ναυτικού

Ο ίδιος ο υπουργός Χουλουσί Ακάρ θα παρακολουθήσει την άσκηση.