Αντίθετοι οι Αμερικανοί στην «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» του Τραμπ

Αντίθετοι οι Αμερικανοί στην «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» του Τραμπ

Οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι διαφωνούν με τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου

Η πλειοψηφία των Αμερικανών διαφωνεί με την κήρυξη κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να παρακάμψει την έγκριση του Κονγκρέσου και να χτίσει το τείχος του στα σύνορα με το Μεξικό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τριών δημοσκοπήσεων που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση του Politico/Morning Consult που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το 51% εκφράζει τη διαφωνία του με την ενέργεια αυτή του προέδρου ενώ το 39% συμφωνεί. Όπως όμως συμβαίνει συχνά με τις δημοσκοπήσεις που αφορούν τον Ντόναλντ Τραμπ και την πολιτική του, το χάσμα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων και των Δημοκρατικών παραμένει τεράστιο: το 77% των Ρεπουμπλικανών συμφωνεί με τον πρόεδρο και μόνο το 18% διαφωνεί ενώ από την πλευρά των Δημοκρατικών το 81% διαφωνεί.

Οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι καθώς περίπου ένας στους δύο (ποσοστό 52%) εκφράζει τη διαφωνία του με την κήρυξη κατάστασης «έκτακτης ανάγκης».

Παρόμοια είναι και τα ποσοστά στη δημοσκόπηση της HuffPost/YouGov, με το 55% να διαφωνεί και το 37% να συμφωνεί με τον πρόεδρο. Στη δημοσκόπηση του National Public Radio/PBS NewsHour/Marist το ποσοστό των διαφωνούντων είναι υψηλότερο, φτάνοντας στο 61%. Σύμφωνα με αυτήν τη δημοσκόπηση, οι Δημοκρατικοί τάσσονται κατά της κήρυξης κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» σε ποσοστό 94% (το 6% συμφωνεί) και οι Ρεπουμπλικανοί τάσσονται υπέρ σε ποσοστό 85% (το 12% διαφωνεί και οι υπόλοιποι δεν εξέφρασαν άποψη).

Δεκαέξι Πολιτείες, ιδιοκτήτες γης κατά μήκος των συνόρων και μια περιβαλλοντική οργάνωση έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του Τραμπ προσπαθώντας να εμποδίσουν το σχέδιό του να αντλήσει περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια από τα ομοσπονδιακά ταμεία για να χτίσει το τείχος, μήκους 320 χιλιομέτρων.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είπε την Τρίτη ότι ήταν «απόλυτο δικαίωμά του» να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να παρακάμψει το Κογκρέσο. Αναμένει ωστόσο ότι θα ηττηθεί στις πρώτες δίκες αλλά θα επικρατήσει όταν η υπόθεση φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ελέγχεται από τους συντηρητικούς