Αν νιώθετε άγχος όταν χτυπά το ξυπνητήρι το πρωί, μια νευροεπιστήμονας έχει την απάντηση

Αν νιώθετε άγχος όταν χτυπά το ξυπνητήρι το πρωί, μια νευροεπιστήμονας έχει την απάντηση

Για κάποιους ανθρώπους γύρω μας, το άγχος ξεκινά με το που ανοίγουν τα μάτια τους το πρωί, λες και το ξυπνητήρι «κουρδίζει» τον ψυχισμό τους να βιώνει αρνητικά συναισθήματα.

Ξυπνάς δηλαδή και σκέφτεσαι όλα αυτά που πρέπει να κάνεις μέσα στη μέρα και ξαφνικά το να σηκωθείς από το κρεβάτι μοιάζει άθλος.

Αυτή την κοινή συνθήκη προσπαθεί να θεραπεύσει η νευροεπιστήμονας Lisa Feldman Barrett, η οποία μας λέει στο βιβλίο της «How Emotions Are Made» πως τα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι παρά ο τρόπος του εγκεφάλου μας να κάνει προβλέψεις.

«Κάθε φορά που νιώθεις ταλαίπωρος, είναι γιατί βιώνεις τη δυσάρεστη επίδραση μιας σωματικής αίσθησης». Κάτι αντίστοιχο είχε πει και στην έκθεση TED το 2017: «Ο εγκέφαλός σου προσπαθεί να προβλέψει τις αιτίες για αυτές τις αισθήσεις, και όσα περισσότερα γνωρίζεις, όσες περισσότερες ιδέες μπορείς να χτίσεις, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου και να ελέγξεις τη συμπεριφορά σου».

Όταν βιώνουμε άγχος το πρωί, μας λέει η επιστήμονας, αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως σχετίζεται με μεγαλύτερα προβλήματα. Μπορεί να είναι απλώς μια δυσάρεστη σωματική αίσθηση η αιτία: «Ο εγκέφαλός σου προσπαθεί να εξηγήσει τι προκαλεί αυτά τα αισθήματα, ώστε να ξέρεις τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτά. Αυτά τα συναισθήματα ωστόσο μπορεί να μην είναι δείκτες πως κάτι είναι λάθος στη ζωή σου. Μπορεί να έχουν μια καθαρά σωματική αιτία. Μπορεί να είσαι κουρασμένος. Μπορεί να μην έχεις κοιμηθεί καλά. Μπορεί να πεινάς. Μπορεί να είσαι αφυδατωμένος».

Κι έτσι το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι: «Την επόμενη φορά που θα βιώσεις έντονο άγχος, αναρωτήσου ‘‘μπορεί αυτό να έχει μια καθαρά σωματική αιτία;’’». Αυτό μπορεί να καταλαγιάσει το στρες ή και να εξαφανίσει ολότελα το πρόβλημα, ισχυρίζεται η Barrett, «σου λέω πως έχεις πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στα συναισθήματά σου από αυτό που φαντάζεσαι. Έχεις την ικανότητα να σταματήσεις τη συναισθηματική ταλαιπωρία της ζωής σου μαθαίνοντας πώς να δομείς τις εμπειρίες σου διαφορετικά»...

1
σχόλιο
  1. avatar Dimitris

    Έλα κυρία Lisa να ζήσεις στην Ελλάδα της κρίσης και θα καταλάβεις ότι μόνο με ... λοβοτομή υπάρχει θεραπεία ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...