Η αδελφή του βασιλιά και ο αρχηγός της χούντας στην Ταϊλάνδη έχουν κοινό στόχο

Η αδελφή του βασιλιά και ο αρχηγός της χούντας στην Ταϊλάνδη έχουν κοινό στόχο

«Δέχθηκα το χρίσμα του κόμματος Thai Raksa Chart για την πρωθυπουργία»

Η πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα, μεγαλύτερη αδελφή του βασιλιά της Ταϊλάνδης, θα είναι υποψήφια για τη θέση του πρωθυπουργού στις εκλογές του Μαρτίου, κάτι που προκαλεί πολιτικό σεισμό στη χώρα, όμως δεν εμπόδισε τον αρχηγό της χούντας, που βρίσκεται στην εξουσία, να θέσει κι αυτός υποψηφιότητα.

Η αιφνιδιαστική υποψηφιότητα που υπέβαλε σήμερα η πριγκίπισσα, η οποία την θέτει σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με τον στρατηγό Πραγιούτ Σαν-Ο-Σα, αναδιανέμει τα χαρτιά σε μια πολιτική σκηνή κλειδωμένη από τους στρατιωτικούς μετά το πραξικόπημά τους, το 2014.

Η Ουμπολρατάνα, 67 ετών, θα είναι αντίπαλη για τη θέση του επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαρτίου με το ψηφοδέλτιο ενός κόμματος του οποίου ηγείται η παράταξη του Θακσίν Σιναουάτρα, δισεκατομμυριούχου και εξόριστου πρώην πρωθυπουργού.

Αυτός ο τελευταίος θεωρούνταν ανέκαθεν από την παλιά φρουρά των ανακτόρων και τους στρατιωτικούς απειλή για τη βασιλεία. Εξ ου και τα πραξικοπήματα του 2006 και του 2014 εναντίον της κυβέρνησής του και αυτής της αδελφής του, της Γινγκλούκ.

Όμως μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατηγούς, ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι απεβίωσε και τον διαδέχθηκε ο γιος του, ο Μάχα Βαζιραλονγκόρν.

Η υποψηφιότητα της αδελφής του βασιλιά, η οποία δεν μπορεί να αποφασίσθηκε χωρίς την έγκριση του μονάρχη, αποτελεί συνεπώς μια ένδειξη ρήξης που δεν έχει προηγούμενο στην εποχή του Μπουμιμπόλ και σηματοδοτεί την ηχηρή επιστροφή του Θακσίν Σιναουάτρα στο πολιτικό προσκήνιο.

Η ίδια η πριγκίπισσα δήλωσε σήμερα ότι, αποδεχόμενη το χρίσμα ενός πολιτικού κόμματος για την πρωθυπουργία στις γενικές εκλογές του Μαρτίου, ασκεί τα δικαιώματά της ως πολίτη.

«Απαρνήθηκα τους βασιλικούς τίτλους μου και ζούσα ως κοινή θνητή», ανέφερε η πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα Ραζακάνια Σιριβαντάνα Μπαρναβάντι σε καταχώρισή της στον λογαριασμό της στο Instagram.

«Δέχθηκα το χρίσμα του κόμματος Thai Raksa Chart για την πρωθυπουργία για να δείξω τα δικαιώματά και την ελευθερία μου χωρίς οποιαδήποτε προνόμια πάνω από τους άλλους ταϊλανδούς συμπολίτες μου βάσει του συντάγματος», πρόσθεσε.

Την είδηση είχε κάνει γνωστή ο Πρισαπόλ Πονγκπανίς, ηγέτης του κόμματος Thai Raksa Chart. Έκρινε πως η πριγκίπισσα ήταν «η καταλληλότερη επιλογή», ενώ φήμες για την υποψηφιότητά της κυκλοφορούσαν ευρέως τις τελευταίες ημέρες.

Η Ουμπολρατάνα δεν έκανε σήμερα δημόσια εμφάνιση. Στις τελευταίες καταχωρίσεις της στο Instagram εμφανίζεται όλο χαμόγελα, με κόκκινα λουλούδια (το χρώμα των Σιναουάτρα) στο χέρι, από το προπύργιο του πρώην πρωθυπουργού, το Σιάνγκ Μάι (βόρεια Ταϊλάνδη), ενώ στη συνέχεια ευχαριστεί την κόρη αυτού του τελευταίου για την «ηθική υποστήριξή» της.

Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν έχει αναλάβει ποτέ τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης μετά την εγκαθίδρυση της συνταγματικής μοναρχίας το 1932.

«Όμως αυτή η πριγκίπισσα, που δεν έχει κάνει ποτέ της πολιτική, έχει άραγε την ικανότητα να διευθύνει τη χώρα;», αναρωτιέται η Σοφί Μπουασό ντι Ροσέ, του γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. «Όλα θα καθορίζονταν τότε από τη μοναρχία, οι Ταϊλανδοί είναι άραγε έτοιμοι να το δεχθούν;», προσθέτει.

Μετά την ανακοίνωση της Ουμπολρατάνα, ο στρατηγός Πραγιούτ Σαν-ο-Σα δήλωσε πως «αποδέχεται την πρόσκληση» του κόμματος Phalang Pracharat, που υποστηρίζει τη στρατιωτική χούντα, να γίνει πρωθυπουργός σε περίπτωση νίκης στις βουλευτικές εκλογές.

Οι δυο τους θα ανταγωνισθούν συνεπώς στις εκλογές αυτές, τις πρώτες από το 2011, οι οποίες προαναγγέλλονται ξαφνικά πολυτάραχες.

Μέχρι τώρα, ο επικεφαλής της χούντας βολιδοσκοπούνταν για να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης. Ο στρατός, ο οποίος πήρε την εξουσία με πραξικόπημα τον Μάιο του 2014, έχει φροντίσει να σημαδέψει τα χαρτιά, κυρίως κάνοντας να υιοθετηθεί, το 2016, ένα αμφιλεγόμενο Σύνταγμα, βάσει του οποίου η Γερουσία διορίζεται ολόκληρη από τους στρατιωτικούς.