Προκλητικό δημοσίευμα του Anadolu για «αντίσταση της τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη

Προκλητικό δημοσίευμα του Anadolu για «αντίσταση της τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη

«Το γεγονός αυτό περιγράφεται ως «μίνι πογκρόμ» από ορισμένους ακαδημαϊκούς»

Την στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία και ο υπουργός Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφτεί και αυτός την γείτονα, ένα δημοσίευμα του τουρκικού κρατικού πρακτορείου Anadolu αναφέρεται στην 29η Ιανουαρίου ως ημέρα αντίστασης για την «τουρκική» όπως αποκαλεί την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως: «Η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα σημείωσε την Τρίτη της επέτειο μιας μεγάλης συγκέντρωσης ενάντια στην κυβερνητική καταπίεση και την άρνησή της της Τουρκικής ταυτότητας.

Στις 29 Ιανουαρίου 1988 χιλιάδες άτομα της Τουρκικής μειονότητας συγκεντρώθηκαν στην Κομοτηνή για να διαδηλώσουν κατά της καταπίεσης και την άρνηση εκ μέρους της Ελλάδας να αποδεχτεί την τουρκικής τους ταυτότητα.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση σε ανάμνηση της ημέρας αντίστασης, ο πρόεδρος του συμβουλευτικού συμβουλίου της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης Ιμπραχίμ Σερίφ δήλωσε πως η συγκέντρωση του 1988 ήταν «μια ειρηνική κίνηση αντίστασης» ενάντια στην αυξανόμενη καταπίεση.

Σε μια δήλωσή του ο εκλεγμένος Μουφτής της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ τόνισε πως στις 29 Ιανουαρίου του 1988 η τουρκική μειονότητα διαμαρτυρήθηκε στην καταπίεση της άρνησης της τουρκικής της ταυτότητας από το ελληνικό κράτος.

Το 1988 η ελληνική δικαιοσύνη έκλεισε διάφορες ενώσεις στην Δυτική Θράκη που είχαν στην ονομασία τους την λέξη «Τουρκική» λέγοντας πως «δεν υπάρχουν Τούρκοι στην Ελλάδα». Στις 29 Ιανουαρίου έγινε διαδήλωση για διαμαρτυρία σε αυτή την απόφαση».

Το δημοσίευμα του Anadolu προσθέτει ακόμα μεταξύ άλλων πως:

«Στην δεύτερη επέτειο της συγκέντρωσης το 1990 ακροδεξιοί Έλληνες με εκδικητικό πνεύμα επιτέθηκαν σε περισσότερα από 500 καταστήματα που ανήκαν σε τούρκους σε Κομοτηνή και Ξάνθη και τραυμάτισαν πολλά άτομα.

Το γεγονός αυτό περιγράφεται ως «μίνι πογκρόμ» από ορισμένους ακαδημαϊκούς».