«Όχι» από το βρετανικό Κοινοβούλιο σε δεύτερο δημοψήφισμα και παράταση του Brexit

«Όχι» από το βρετανικό Κοινοβούλιο σε δεύτερο δημοψήφισμα και παράταση του Brexit

Καταψηφίστηκε η πρόταση του Εργατικού Κόμματος

Απορρίφθηκαν από το βρετανικό κοινοβούλιο οι τροπολογίες που αφορούσαν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος και την παράταση του Brexit.

Συγκεκριμένα, η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε, με ψήφους 327 έναντι 296, την τροπολογία που είχε καταθέσει το Εργατικό κόμμα με την οποία ζητούσε από το κοινοβούλιο να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για να αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διαφωνούσε με την τροπολογία αυτή, η οποία περιλάμβανε επίσης την πρόταση για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, απορρίφθηκε και η τροπολογία που καλούσε τη βρετανική κυβέρνηση να επιδιώξει την παράταση του άρθρου 50, δηλαδή να μην γίνει το Brexit στις 29 Μαρτίου. Η τροπολογία ζητούσε επίσης από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να αποκλείσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και να μην βγάλει τον λαό της Σκωτίας από την ΕΕ χωρίς τη θέλησή του. Η πρόταση απορρίφθηκε με ψήφους 327 έναντι 39, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιπρόσθετα, απορρίφθηκε και η τροπολογία που δίνει στους βουλευτές τη δυνατότητα να συζητήσουν τις δικές τους προτάσεις για το Brexit ορισμένες ημέρες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Η απόρριψη της πρότασης, με ψήφους 321 έναντι 301, θεωρείται νίκη για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία είχε τονίσει ότι η τροπολογία αυτή θα οδηγούσε σε σφετερισμό του ρόλου της εκτελεστικής εξουσίας.

Ακόμη μία νίκη για τη Μέι είναι και η απόρριψη της τροπολογίας που είχε καταθέσει η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στους βουλευτές να καθυστερήσουν το Brexit. Με την πρόταση της η Κούπερ ζητούσε να περάσει ο έλεγχος του Brexit από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στα χέρια του κοινοβουλίου. Αν υπερψηφιζόταν θα μπορούσε να έχει βαθιά επίδραση αφού θα έδινε στους βουλευτές που θέλουν να μπλοκάρουν, να καθυστερήσουν ή να επαναδιαπραγματευθούν το Brexit μια νομική οδό για να το πράξουν. Θα έδινε επίσης στο κοινοβούλιο τη δυνατότητα να ζητήσει παράταση του άρθρου 50 αν δεν είχε εγκριθεί μια συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου. Η τροπολογία απορρίφθηκε με ψήφους 321 έναντι 298.

«Όχι» σε άτακτο Brexit

Ωστόσο, ήττα για την Τερέζα Μέι θεωρείται η υπερψήφιση της την τροπολογίας με την οποία επιδιώκεται να αποκλειστεί μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Η αποκαλούμενη «τροπολογία Σπέλμαν», με την οποία διαφωνούσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, εγκρίθηκε με ψήφους 318 υπέρ έναντι 310 κατά.

Η τροπολογία ορίζει ότι απορρίπτεται η έξοδος από την ΕΕ χωρίς μια Συμφωνία Αποχώρησης και ένα πλαίσιο για τη Μελλοντική Σχέση. Δεν καθορίζει όμως πώς θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να σταματήσει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Η πρωθυπουργός υποστήριζε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο (no deal Brexit) είναι να ψηφίσει το κοινοβούλιο υπέρ μιας συμφωνίας με την ΕΕ.

Πέρασε η τροπολογία για το backstop

Επίσης, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την τροπολογία που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της «δικλείδας ασφαλείας» για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με εναλλακτικές ρυθμίσεις. Την τροπολογία είχε καταθέσει ο βουλευτής Γκράχαμ Μπράντι.

Η τροπολογία πέρασε με ψήφους 317 υπέρ έναντι 301 κατά και θεωρείται ότι ενισχύει τη θέση της πρωθυπουργού, η οποία θέλει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το Brexit, κάτι που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το αποκλείουν.

«Στείλαμε σαφές μήνυμα στις Βρυξέλλες»

Το βρετανικό κοινοβούλιο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες για το τι θα χρειαστεί για να εγκρίνει μια συμφωνία για το Brexit, δήλωσε απόψε εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά τις ψηφοφορίες σε σειρά τροπολογιών στην υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης.

«Σήμερα το κοινοβούλιο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει μια κατεύθυνση προόδου για τη διασφάλιση αυτής της συμφωνίας αν μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τις αλλαγές που σχετίζονται με το backstop» επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Μέι. «Η στάση της ΕΕ παραμένει ότι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) να αποχωρήσει με μια συμφωνία. Θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει με μια συμφωνία επειδή είναι προς το συμφέρον της καθώς και προς εκείνο του Ηνωμένου Βασιλείου».