Ερευνώνται οι προεκλογικές σχέσεις του Τραμπ με την Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής

Ερευνώνται οι προεκλογικές σχέσεις του Τραμπ με την Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής

Ξεκίνησαν οι καταθέσεις πρώην συνεργατών του

Η ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερ Μάλερ εξέφρασε ενδιαφέρον για την σχέση της προεκλογικής εκστρατείας το 2016 του προέδρου Τραμπ με την Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής (NRA), μεταδίδει το CNN.

«Όταν έδωσα κατάθεση στο γραφείου του ειδικού ανακριτή, ερωτήθηκα για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και τις σχέσεις μας με την NRA», δήλωσε στο CNN ο Σαμ Νάνμπεργκ, πρώην βοηθός στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Η ομάδα του Μάλερ ήθελε να μάθει περισσότερα για το πώς ο Ντόναλντ Τραμπ και τα στελέχη του οικοδόμησαν μία σχέση με την NRA, αλλά και για το πώς ο Τραμπ μίλησε στην ετήσια διάσκεψη της ένωσης το 2015, λίγους μήνες πριν ανακοινώσει την διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ, υποστήριξε ο Νάνμπεργκ.

Η κατάθεση του Νάνμπεργκ στον Μάλερ τον Φεβρουάριο του 2018 προσφέρει τις πρώτες ενδείξεις ότι ο ειδικός ανακριτής διερευνά τις σχέσεις που είχε η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, με την πανίσχυρη ένωση για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. Ακόμη και πριν από ένα μήνα, η ομάδα του Μάλερ είχε ερωτήσεις αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας και της NRA, σύμφωνα με το CNN. Εκπρόσωπος του γραφείου του ειδικού ανακριτή αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά. Η NRA δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού.

Ο πρόεδρος Τραμπ δεν ερωτήθηκε για τις σχέσεις του με την NRA στις γραπτές ερωτήσεις που του έστειλε ο Μάλερ, σύμφωνα με πηγή που έχει λάβει γνώση για το περιεχόμενο των ερωτήσεων.

Η NRA ερευνάται ήδη από το Κογκρέσο για τα μεγάλα οικονομικά ποσά που διέθεσε για να υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016, αλλά και τις σχέσεις που είχε με Ρώσους πολίτες.

Η Μαρία Μπούτινα, μία Ρωσίδα πολίτης παραδέχτηκε την ενοχή της ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο, για τον ρόλο της στην διάπραξη κατασκοπείας κατά των ΗΠΑ. Ως μέρος της ομολογίας της παραδέχτηκε ότι προσπάθησε να εισχωρήσει σε πολιτικούς κύκλους των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και να επηρεάσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία. Η Μπούτινα προσπάθησε να αναπτύξει σχέσεις με σημαντικά στελέχη της NRA. Παραδέχτηκε επίσης ότι η δράση της ακολουθούσε τις οδηγίες του πρώην σημαντικού Ρώσου τραπεζίτη Αλεξάντερ Τορσίν, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ (2018) για τον ρόλο του. Ο τραπεζίτης είναι ισόβιο μέλος της NRA. Από την άλλη μεριά, οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν απαγγείλει κάποια κατηγορία σε βάρος της NRA.

Μεταξύ των γερουσιαστών που έχουν πιέσει την NRA να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα οικονομικά της είναι κι ο Ρον Γουάιντεν, υψηλόβαθμο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας.

Σε επιστολές της προς τον Γουάιντεν, η NRA αποκάλυψε ότι έχει λάβει συνεισφορές από περισσότερους από 20 Ρώσους ή πρόσωπα που σχετίζονται με διευθύνσεις στη Ρωσία, από το 2015. Ωστόσο, οι δωρεές αυτές μόλις που ξεπερνούσαν τα 2.500 δολάρια, σύμφωνα με επιστολή της NRA.

Η NRA υποστήριξε επίσης ότι δεν χρησιμοποιεί οικονομικές δωρεές από το εξωτερικό για προεκλογικούς σκοπούς.

Στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο την περασμένη χρονιά, οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι εμπόδιζαν τη διεξαγωγή έρευνας που θα έδειχνε αν η Ρωσία χρησιμοποίησε την NRA στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειάς της να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Από την άλλη μεριά, δεν έχει διευκρινιστεί πως θα προχωρήσουν σήμερα οι Δημοκρατικοί, καθώς έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην αναφερόμενη επιτροπή. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί ο βαθμός πραγματικού ενδιαφέροντος του Μάλερ για τις προεκλογικές σχέσεις μεταξύ της εκστρατείας του Τραμπ και της NRA.

Οι σχέσεις μεταξύ του Τραμπ και της NRA βελτιώθηκαν ταχύτατα το 2016, παρά το γεγονός ότι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν γνωστός για την υποστήριξή του στην απαγόρευση των επιθετικών όπλων.

Ο Τραμπ μίλησε στην ετήσια διάσκεψη της NRA στο Τενεσί το 2015 μαζί με άλλους διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Τον Μάιο του 2016 η NRA υποστήριζε επίσημα την υποψηφιότητά του, κατά την ετήσια διάσκεψή της, που πραγματοποιήθηκε στο Κεντάκι. «Η υποστήριξή σας, πιστέψτε με, είναι μία φανταστική τιμή. Δεν θα σας απογοητεύσω», είχε δηλώσει στους συγκεντρωμένους της NRA ο Τραμπ το 2016.

Η NRA δαπάνησε περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια, εξαιρετικά μεγάλο ποσό, την υποστήριξη της προεδρικής υποψηφιότητας του Τραμπ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου (Center for Responsive Policies) το ποσό αυτό, ήταν μεγαλύτερο από τα ποσά που είχε δαπανήσει η NRA στους προεκλογικούς αγώνες για την προεδρία, αλλά και για το Κογκρέσο, το 2008 και το 2012.

Ο γιος του προέδρου Τραμπ, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, φέρεται να είχε ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ του πατέρα του και της NRA.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αμέσως μετά την αποπομπή από τον πρόεδρο Τραμπ, του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ (τον Μάιο του 2017).

Ο Κόμεϊ την περίοδο εκείνη ερευνούσε τις επικοινωνίες που είχε με Ρώσους αξιωματούχους και πριν από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Τραμπ, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Φλιν. Ο ίδιος στην συνέχεια, παραδέχτηκε την ενοχή του για ψευδορκία απέναντι στο FBI και συνεργάστηκε με τις αρχές.

Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μέσω της σύμφωνης γνώμης, ενός ειδικού σώματος ενόρκων (grand Jury).

Για την αποπομπή του Κόμεϊ, ο Μάλερ ερευνά το ενδεχόμενο να υπήρξε παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο ή από πρώην ή εν ενεργεία συνεργάτες του.

Παράλληλα, η ομάδα έρευνας του Μάλερ προσπαθεί να διαπιστώσει εάν διαπράχθηκε συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων επιχειρηματιών ή με την Μόσχα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν κοινοβουλευτικά την Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2018, εμφανίζονται αποφασισμένοι να προστατεύσουν την έρευνα του Μάλερ, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί. Παράλληλα, έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται και για την άσκηση αντικειμενικού κοινοβουλευτικού ελέγχου, για όλες τις δραστηριότητες του Τραμπ, μέχρι και τις επιχειρηματικές του συναλλαγές και σχέσεις.