Γιατί ο Μοχάμεντ Άλι είχε το δικό του αλεξίπτωτο κάθε φορά που ταξίδευε

Γιατί ο Μοχάμεντ Άλι είχε το δικό του αλεξίπτωτο κάθε φορά που ταξίδευε

Το αεροδρόμιο που πήρε το όνομά του και η... ειρωνεία της ιστορίας

Πριν μερικές ημέρες, η πόλη Λούισβιλ στο Κεντάκι των ΗΠΑ, έλαβε την απόφαση να μετονομάσει το αεροδρόμιό της σε «Διεθνές αεροδρόμιο Μοχάμεντ Άλι», προς τιμή του θρυλικού μποξέρ. Κανονικά, αυτό δε θα έπρεπε να αποτελεί θέμα - ποιος δε θα ήθελε να ονομαστεί ένα αεροδρόμιο από έναν πρωταθλητή;- αλλά το συγκεκριμένο ίσως θεωρείται ειρωνεία καθώς ο αείμνηστος παγκόσμιος πρωταθλητής έτρεμε απίστευτα τα αεροπλάνα.

Ο φόβος του αεροπλάνου άλλωστε είναι μια καλά τεκμηριωμένη φοβία. Για πολλούς, η είσοδος σε ένα  αεροπλάνο προκαλεί νευρικότητα, ιδρωμένες παλάμες ακόμα και κρίση πανικού. Πολλοί είναι εκείνοι μάλιστα που αποφύγουν τέτοιες... συγκινήσεις και προτιμούν να βλέπουν τα αεροπλάνα μόνο από τη γη.

Αλλά για εκείνους που πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις λόγω εργασίας, το αεροπλάνο είναι μονόδρομος, όπως στην περίπτωση του Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, όπως ήταν το όνομα του Άλι πριν ασπαστεί το Ισλάμ.

Ο ανίκητος φόβος του Άλι ήταν ίσως κατανοητός. Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του, το 1975, «The Greatest: My Own Story» ο φόβος του αναπτύχθηκε έπειτα από μερικές σοβαρές περιπτώσεις αναταραχών κατά τη διάρκεια πτήσεων: «Πολλές φορές ψάχνω στο μυαλό μου να βρω από πού προήλθε ο φόβος», έγραφε, περιγράφοντας παράλληλα και τις εφιαλτικές στιγμές που είχε ζήσει σε πτήση μιας ώρας από το Λούισβιλ προς το Σικάγο. «Πραγματικά φοβήθηκε του θανατά», συμφώνησε ο προπονητής του Joe Martin, δικαιολογώντας τον φόβο του αθλητή. Η συγκεκριμένη πτήση, προξένησε στον αμερικανό πυγμάχο τέτοια φοβία που κάποτε είχε πει στους δημοσιογράφους: «Δε φοβάμαι τους αγώνες, φοβάμαι τις πτήσεις», «παίζοντας» με τις λέξεις «fight» (αγώνας) και «flight» (πτήση).

Πάντως, όπως και να χει, ένας διεθνούς φήμης παγκόσμιος πρωταθλητής όπως ήταν ο Άλι έπρεπε να πετάξει, οπότε προχώρησε σε μια... λογική κίνηση: αγόρασε ένα αλεξίπτωτο.

«Πήγε σε ένα κατάστημα με στρατιωτικό εξοπλισμό και αγόρασε ένα αλεξίπτωτο το οποίο πράγματι το φορούσε σε κάθε πτήση», επιβεβαίωσε ο γιος του Joe Martin, Joe Martin Jr.

Η Washington Post, παραθέτει μάλιστα και ένα μάλλον αστείο περιστατικό όταν ο Μοχάμεντ Άλι έπρεπε να ταξιδέψει μέχρι τη Ρώμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Ο τρομακτικός για τους αντιπάλους του αθλητής, έτρεμε στην ιδέα του ταξιδιού και τελικά πείστηκε όχι μόνο από το προπονητικό team, αλλά και από την... πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ. «Αυτό που φοβόμουν περισσότερο, ήταν μη πέσει το αεροπλάνο... Τίποτα δε με ηρεμούσε μέχρι που μίλησα με κάποιον από την πολεμική αεροπορία προκειμένου να μου πουν αν είχε σημειωθεί κάποιο αεροπορικό δυστύχημα σε πτήσεις από ΗΠΑ σε Ρώμη», έγραψε στην αυτοβιογραφία του.