Ξεπέρασε το σκόπελο της πρότασης μομφής η Μέι

Ξεπέρασε το σκόπελο της πρότασης μομφής η Μέι

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 306 βουλευτές, ενώ κατά ψήφισαν 325 βουλευτές

Καταψηφίστηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζας Μέι που είχε καταθέσει το Εργατικό κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν. Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 306 βουλευτές, ενώ κατά ψήφισαν 325 βουλευτές, μόλις 24 ώρες μετά την απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Αρχίζει επαφές με την αντιπολίτευση η Μέι

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε συναντήσεις από απόψε με ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, προκειμένου, όπως σημείωσε, να εκπληρώσει τη βούληση των Βρετανών πολιτών, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα για το Brexit. Στόχος, σύμφωνα με τη Μέι, να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός «άτακτου» Brexit ή ακόμη ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

«Έχουμε τώρα την ευθύνη να βρούμε έναν τρόπο για να πάμε μπροστά προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη στήριξη του κοινοβουλίου» είπε η ίδια ενώπιον των βουλευτών. «Με αυτόν τον στόχο, πρότεινα μια σειρά συναντήσεων μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών του κοινοβουλίου και εκπροσώπων της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες. Και θα ήθελα να καλέσω τους ηγέτες των κομμάτων να συναντηθούμε χωριστά και θα ήθελα να ξεκινήσω αυτές τις συναντήσεις από απόψε».

«Όχι» σε συνομιλίες με τη Μέι λένε οι Εργατικοί

Το Εργατικό Κόμμα δεν είναι έτοιμο να διεξαγάγει ουσιαστικές συνομιλίες με την βρετανίδα πρωθυπουργό για τη μελλοντική πορεία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, έως ότου η Τερέζα Μέι αποσύρει από το τραπέζι την επιλογή ενός Brexit χωρίς συμφωνία ("no deal Brexit"), δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σαφώς ο (ηγέτης των Εργατικών) Τζέρεμι Κόρμπιν είναι έτοιμος να συναντήσει την πρωθυπουργό, αλλά αν αναφερόμαστε σε ουσιαστικές συνομιλίες για τον τρόπο επίλυσης της κρίσης του Brexit...τότε το σημείο έναρξης για αυτές πρέπει να είναι ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν αποτελεί επιλογή».

«Το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών που βασίζεται σε μια τελωνειακή ένωση και μια ισχυρή συμφωνία ενιαίας αγοράς...αποτελεί τη βάση μιας εφαρμόσιμης εναλλακτικής λύσης και θα μπορούσε να έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο και είναι η σωστή συμφωνία για τη χώρα... αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία θα την στηρίξουμε».

«Δεν αποκλείεται το «άτακτο» Brexit»

Πάντως, ο εκπρόσωπος τύπου της πρωθυπουργού Μέι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία για το Brexit. Ερωτηθείς εάν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας «no deal» αποχώρησης, ο εκπρόσωπος τύπου απάντησε: «Όχι». «Η πρωθυπουργός υπήρξε απόλυτα σαφής ότι οι Βρετανοί πολίτες ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να αποχωρήσουμε με μια συμφωνία, αλλά εκείνη είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την ετυμηγορία του βρετανικού λαού κι αυτή είναι να αποχωρήσουμε από την ΕΕ την 29η Μαρτίου φέτος».

«Να ξεχάσει η Μέι την πιθανότητα Brexit χωρίς συμφωνία»

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρέπει να αποκλείσει την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit), πριν προχωρήσει σε συνομιλίες με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον τρόπο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Προτού μπορέσουν να υπάρξουν θετικές συνομιλίες για τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε, η κυβέρνηση πρέπει να αποκλείσει ξεκάθαρα, μια και καλή, την προοπτική ενός καταστρεπτικού Brexit χωρίς συμφωνία, και το χάος που μπορεί να επέλθει ως αποτέλεσμα αυτού» τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.

Η ομιλία της Μέι στο Κοινοβούλιο

Νωρίτερα, στην ομιλία της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε επισημάνει πως ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στη Βρετανία στην παρούσα φάση, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι το Brexit θα καθυστερούσε.

«Πιστεύω ότι (οι εκλογές) είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θα βάθαιναν τον διχασμό την ώρα που χρειαζόμαστε ενότητα, θα έφερναν χάος ενώ χρειαζόμαστε απόλυτη βεβαιότητα και θα έφερναν καθυστέρηση ενώ πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός». Σύμφωνα με την ίδια, μία κυβέρνηση υπό τον Κόρμπιν δεν θα επανένωνε τη χώρα.

«Ζούμε μια ιστορική στιγμή μετά το δημοψήφισμα που δίχασε τον λαό μας. Χρειάζεται οπωσδήποτε να επανενώσουμε τη χώρα και η χθεσινή ψηφοφορία κατέδειξε ότι έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας». «Αλλά δεν πιστεύω ότι η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών είναι ο τρόπος για να γίνει αυτό, ούτε πιστεύω ότι θα γίνει από μια κυβέρνηση» με επικεφαλής τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, κατέληξε η Μέι.