Ιβανόφ: Αντισυνταγματική η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ιβανόφ: Αντισυνταγματική η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ περνά στην αντεπίθεση κατά των συγκυβερνώντων κομμάτων των Ζάε και Αχμέτι

Για «αντισυνταγματική ενέργεια» από τη μεριά του προέδρου της Βουλής, ο οποίος υπέγραψε αντ' αυτού τον νόμο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάνει λόγο ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ και κατηγόρησε τα συγκυβερνώντα κόμμα του Ζόραν Ζάεφ και του Αλί Αχμέτι, ότι φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για την πράξη αυτή.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής και του SDSM, τα οποία σημείωσαν, ότι αυτός που παραβίασε το Σύνταγμα ήταν ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, αρνούμενος να υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα για τους δύο παραπάνω νόμους. Ο πρόεδρος της Βουλής και το κυβερνών κόμμα του Ζόραν Ζάεφ επεσήμαναν ακόμη, ότι η δημοσίευση των δύο νόμων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σήμερα, με υπογραφή του προέδρου της Βουλής, είναι καθόλα νόμιμη και σύμφωνη με τις προβλέψεις του Συντάγματος.

Σημειώνεται, ότι σήμερα δημοσιεύθηκε με υπογραφή του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το νόμο αυτό είχε ψηφίσει και μάλιστα δύο φορές, τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο, το Κοινοβούλιο της χώρας, όμως ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, αρνούνταν να υπογράψει το σχετικό διάταγμα και να το αποστείλει για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παρά το γεγονός ότι υποχρεούταν από το Σύνταγμα να πράξει κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, με υπογραφή επίσης του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ο νόμος που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, τον οποίο η Βουλή της χώρας είχε επίσης ψηφίσει δύο φορές και ο Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνούταν να τον υπογράψει.

Υπενθυμίζεται ότι χθες δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΓΔΜ και τα κείμενα των τεσσάρων τροπολογιών και του συνοδευτικού εφαρμοστικού συνταγματικού νόμου που ψηφίστηκαν από τη Βουλή της χώρας, στις 11 Ιανουαρίου. Η δημοσίευση έγινε επίσης με υπογραφή του προέδρου της Βουλής, καθώς, για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν απαιτείτο η υπογραφή του Προέδρου της χώρας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...