Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ανέλαβε και το ΥΠΕΞ

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ανέλαβε και το ΥΠΕΞ

Μετά την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να εγκρίνει τον υποψήφιο που πρότεινε ο Έντι Ράμα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα θα αναλάβει και το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, εν μέσω πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει, από τη σύγκρουση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γι' αυτό το κρίσιμο κυβερνητικό πόστο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ibna, ο Ράμα δήλωσε, ότι από σήμερα θα ενεργεί ως «de jure» υπουργός για τις Ευρωπαϊκές και Εξωτερικές Υποθέσεις και ότι θα κρατήσει αυτή τη θέση, μέχρι να επιλύσει τις συνεχιζόμενες διαμάχες με τον Πρόεδρο Ίλιρ Μέτα. Η απόφαση του Ράμα έρχεται μετά τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να υπογράψει την απόλυση του σημερινού υπουργού Εξωτερικών Ντίτμιρ Μπουσάτι.

Ο Πρόεδρος Μέτα δεν επικύρωσε το αίτημα του Έντι Ράμα να απομακρύνει τον Ντίτμιρ Μπουσάτι από την θέση του ΥΠΕΞ. Ο Μέτα αρνήθηκε επίσης τον υποψήφιο του Ράμα, τον 28χρονο Γκεντ Κακάι, Αλβανό από το Κοσσυφοπέδιο, να διοριστεί στη θέση αυτή. Ο Ράμα θεώρησε την ενέργεια του Προέδρου της χώρας παραβίαση και δήλωσε, ότι θα πάει αυτή την υπόθεση, μαζί με πολλούς άλλους, στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Μέχρι να έρθει αυτή η μέρα, θα ενεργήσω ως de jure Υπουργός Εξωτερικών, διότι δεν έχουμε χρόνο για σπατάλη αναζητώντας έναν Πρόεδρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. Η δήλωση του Ράμα πάντως ότι αναλαμβάνει «de jure» την θέση του ΥΠΕΞ, δημιουργεί -όπως επισημαίνει το ibna- την εντύπωση, ότι ο Κακάι θα είναι ο «de facto» υπουργός Εξωτερικών.