Πολιτική κρίση στην Αλβανία μετά τη σύγκρουση Προέδρου και πρωθυπουργού

Πολιτική κρίση στην Αλβανία μετά τη σύγκρουση Προέδρου και πρωθυπουργού

Σύγκρουση κορυφής μετά την άρνηση του Ίλιρ Μέτα να εγκρίνει τον διορισμό του νέου υπουργού Εξωτερικών

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αλβανία μετά τη χθεσινή απόφαση του Προέδρου της χώρας, Ίλιρ Μέτα, να μην εγκρίνει τον διορισμό του νέου υπουργού Εξωτερικών, Γκεντ Κακάι, η καταγωγή του οποίου είναι από το Κοσσυφοπέδιο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ibna.

Αναφερόμενος στην αντίδραση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος κάλεσε τους Αλβανούς πολίτες να μην λαμβάνουν υπόψιν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Μέτα δήλωσε σήμερα, ότι «έκανε το λάθος να απειλήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά δεν έχει κανείς στον κόσμο την εξουσία, να εκβιάζει τον Πρόεδρο. Δεν υπάρχει κανένα Συνταγματικό Δικαστήριο στον κόσμο, που να μην επιτρέπει στον Πρόεδρο, να αποφασίζει για το διορισμό και την απομάκρυνση υπουργών, ιδίως εκείνων που είναι μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας».

«Το εθνικό ενδιαφέρον έρχεται πρώτο. Η Αλβανία έρχεται πρώτη», είπε ο Μέτα. Παράλληλα, ζήτησε την συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει αν ο υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών πληροί της προϋποθέσεις για την εθνική ασφαλεία της χώρας.

Ο Μέτα υποστήριξε, ότι ο υποψήφιος Γκέντ Κακάι έχει κάνει αρκετές αμφιλεγόμενες δηλώσεις, όπως αυτή που υποστηρίζει την ιδέα της αλλαγής συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Σύμφωνα με τον Μέτα, αυτές οι δηλώσεις αντιβαίνουν στην εξωτερική πολιτική της Αλβανίας.