Έκρηξη με νεκρούς και τραυματίες σε τουριστικό λεωφορείο στην Αίγυπτο

Έκρηξη με νεκρούς και τραυματίες σε τουριστικό λεωφορείο στην Αίγυπτο

Σημειώθηκε κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας στο Κάϊρο

Έκρηξη σημειώθηκε απόψε σε τουριστικό λεωφορείο κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας, στο Κάιρο, με απολογισμό τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 11 να τραυματιστούν, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως τόνισε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός.

Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε έναν τοίχο και εξερράγη σκοτώνοντας τρεις Βιετναμέζους τουρίστες και τον Αιγύπτιο ξεναγό, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη τη στιγμή που από το σημείο περνούσε ένα τουριστικό λεωφορείο, το οποίο μετέφερε συνολικά 14 Βιετναμέζους τουρίστες. Οι 10 από αυτούς τραυματίστηκαν, όπως επίσης ο Αιγύπτιος οδηγός του οχήματος.

Δεκάδες αστυνομικοί και πυροσβέστες παραμένουν στο σημείο, σε ένα στενό σοκάκι κοντά στον περιφερειακό δρόμο, σε μικρή απόσταση από τις Πυραμίδες της Γκίζας.

Τις εξελίξεις στην υπόθεση παρακολουθεί στενά ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, με τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών να βρίσκονται ήδη στο νοσοκομείο και στο χώρο όπου σημειώθηκε η έκρηξη αντίστοιχα.

Όπως γράφει η «Egypt Today», ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι τόνισε ότι η τρομοκρατία αποτελεί πραγματική απειλή για ολόκληρο τον κόσμο. Και πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος θα αντιμετωπίσει σθεναρά οποιονδήποτε προσπαθεί να παραβιάσει την ασφάλεια της χώρας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι αρχές λαμβάνουν πάντα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το εν λόγω τουριστικό λεωφορείο παρέκκλινε της προδιαγεγραμμένης πορείας που καθορίζουν οι αρμόδιες αρχές.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε άμεση επαφή και με την πρεσβεία του Βιετνάμ στην Αίγυπτο για να την ενημερώνει με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ενδελεχή έρευνα για την επίθεση, έχει διατάξει ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου Ναμπίλ Σαντίκ. Από την πλευρά του, ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου Σάουκι Άλαμ καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση, όπως γράφει η Egypt Today, στο ρεπορτάζ της οποίας προστίθενται οι δηλώσεις του ότι «τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις είναι εντελώς ασυμβίβαστες με όλες τις διδασκαλίες των θρησκειών».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στην Αίγυπτο έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις κυρίως εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και εκκλησιών της χριστιανικής, κοπτικής μειονότητας. Ο τουρισμός, βασική πηγή εισοδήματος για τη χώρα, παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα σημάδια ανάκαμψης, αφού είχε πληγεί σοβαρά από την κρίση, μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011 και την αστάθεια που ακολούθησε την ανατροπή του Μόρσι.

Τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν ενισχυμένα στις τουριστικές περιοχές. Στις 31 Οκτωβρίου 2015, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή στους 224 επιβάτες ενός ρωσικού αεροσκάφους που μετέφερε Ρώσους τουρίστες, μετά την απογείωσή του από το θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, στο νότιο Σινά, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Φωτογραφία αρχείου